Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens VM-fortsättning klar – efter Kanadas uppvisning

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 09:43.
Kanada, ishockey-VM 2017.
Bildtext Kanada visade ingen pardon. Man spelade ut och slog Antti Pihlströms Finland enkelt.
Bild: Lehtikuva

Finlands kvartsfinalmotstånd blir USA. Det står klart efter en rättvis förlust mot Kanada. Lejonen hade absolut ingenting att hämta mot guldfavoriten. "Nu måste vi snabbt glömma det här. Det var inte vår dag", säger Lauri Marjamäki.

Tre poäng i kvällens möte med Kanada var Finlands enda chans att ta sig förbi Tjeckien och sluta trea i Parisgruppen i ishockey-VM. Alla andra resultat skulle ge en fjärdeplats.

Nu är det också klart att Lejonen rundar av VM-gruppspelet som fyra. Det var aldrig ens nära att det skulle gå på något annat sätt.

Finland avslutade ett mediokert gruppspel med en blek slutkläm. Lejonen hade filttofflor på fötterna, diesel i bränsletanken och huvudet på tåget mot Köln.

Det blir nämligen en snabb förflyttning från Paris till Köln för finländsk del. På torsdag väntar kvartsfinal mot unga, hungriga USA – ett USA som slog Ryssland tidigare i dag och vann den andra VM-gruppen.

"Hängde inte med"

Kvällens match började med en snabb slagväxling. 1–0 till Kanada efter 2.46, 1–1 genom Jani Lajunen tjugotvå sekunder senare och 2–1 till Kanada en knapp minut senare.

När Mitch Marner sedan skickade in 3–1 i powerplay – en spelform som Kanada är fruktansvärt effektiv i – i mitten av den första perioden såg till och med den annars så lugne Lauri Marjamäki förbannad ut. Förbundskaptenen gick runt i avbytarbåset och visade sitt missnöje tydligt.

– Motståndet var så tufft att Lejonen inte kom framåt på något sätt. Man hängde inte med. Om Finland inte kan svara upp, kan det komma sju–åtta baklängesmål. Det är kanske inte bästa tänkbara sättet att ladda upp för en kvartsfinal på, var C More-experten Jukka Jalonens dystra dom i tv-sändningen.

När Brayden Point fick stå sopren framför Harri Säteri och sätta 4–1 i den andra perioden såg Jalonens värsta farhågor ut att kunna besannas.

Brayden Point, Kanada.
Bildtext Brayden Point skickade in fjärde målet för Kanada.
Bild: Lehtikuva

Stängde butiken tidigt i tredje

Riktigt så illa gick det ändå inte. Med några minuter till andra pausen hittade Finland plötsligt en fullträff när Julius Honka körde runt i Erik Karlsson-stil bland kanadensarna. Till slut passade han till Atte Ohtamaa som krutade på och reducerade.

– Vi gör det rätt bra som helhet, men de gör mål på våra misstag, sa Ohtamaa till C More i andra periodpausen.

Så sant som det var sagt. Tredje perioden hann knappt starta förrän Kanadas nästa effektiva attack kom. Lejonen tappade puck i anfallszonen, Ville Lajunen trampade vatten i hemjobbet och Matt Duchene gled igenom, fintade bort Säteri och stängde butiken.

– Vi var laddade i början, men vi gjorde misstag som kostade i boxplay. Deras mål tidigt i tredje pakterade matchen. Nu måste vi snabbt glömma det här. Det var inte vår dag, de var bättre, säger Marjamäki till C More.

Kanada vann till slut med 5–2. Kvällens resultat innebär att Lejonen spelar kvartsfinal i Köln mot USA på torsdag.

Resultat, ishockey-VM:

Grupp B:
Kanada–Finland 5–2 (3–1, 1–1, 1–0)
02.46 1–0 Mitch Marner (Brayden Point, Mike Matheson)
03.08 1–1 Jani Lajunen (Oskar Osala)
04.06 2–1 Colton Parayko (Mitch Marner) pp
13.45 3–1 Mitch Marner (Mark Scheifele, Nate Mackinnon) pp
28.09 4–1 Brayden Point (Mike Matheson)
36.51 4–2 Atte Ohtamaa (Julius Honka)
40.34 5–2 Matt Duchene (Sean Couturier)

Diskussion om artikeln