Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump bad FBI-chefen Comey att lägga ner utredningen om sin säkerhetsrådgivare

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 13:52.
USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bildtext USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidningen New York Times hävdar att president Donald Trump bad FBI-chefen James Comey att lägga ner utredningen om Michael Flynns Rysslandskontakter.

Michael "Mike" Flynn fick sparken från posten som president Trumps säkerhetspolitiska rådgivare då det blev klart att han hade ljugit om sina kontakter med Ryssland.

New York Times avslöjande stärker misstankarna om att Trump försökte blanda sig i den federala polisens utredning om Trump och hans medarbetare.

Tidningens uppgifter bygger på information från Comeys inre krets. James Comey skrev noggrant upp sina minnesbilder av mötet med Trump som ägde rum dagen efter att Flynn avskedades i februari.

Flynn ljög för vicepresidenten

Det var avslöjanden om att Flynn hade ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak som gav honom sparken den 13 februari 2017.

Trump motiverade avskedandet med att Flynn ljög åt vicepresidenten Mike Pence som försvarade den omstridde säkerhetsrådgivaren offentligt.

Sally Yates som var t.f justitieminister efter Trumps tillträde, hade slagit larm om Flynns lögner men han fick ändå sitta kvar på sin post i 18 dagar efter att hon meddelade Vita huset om att han kunde utsättas för utpressning av Ryssland på grund av sina uttalanden.

Yates sparkades kort efter att hon informerade Vita huset medan Flynn fick sitt kvar.

"Låt det vara"

Comey spred sina minnesanteckningar bland sina närmaste medarbetare och en av dem som säger sig ha sett anteckningarna, refererar samtalet i detalj i New York Times.

- Jag hoppas att du kan låta det här vara, låt Flynn gå. Han är en bra kille, konstaterade Trump enligt källan som vill hålla sig anonym.

Trump sade åt Comey att Flynn inte hade begått något fel. Comey lär ha svarat att han håller med om att Flynn är en bra kille men han kommenterade inte presidentens begäran om att utredningen skulle läggas ner.

Trump förnekar

Vita huset medger att mötet ägde rum men förnekar att Trump skulle ha försökt påverka FBI-utredningen.

- Trots att presidenten upprepade gånger har uttryckt sin åsikt att Flynn är en anständig man som har tjänat och försvarat sitt land, så bad presidenten aldrig att Comey eller någon annan skulle lägga ner någon utredning, inklusive en utredning som berör Flynn, säger Vita huset i ett uttalande.

Den republikanska kongressledamoten Jason Chaffetz vill nu sent omsider utreda om Trump försökte stoppa eller blanda sig i FBI-utredningen om Trumps och hans medarbetares Rysslandskontakter
Bildtext Den republikanska kongressledamoten Jason Chaffetz (tv) vill nu sent omsider utreda om Trump försökte stoppa eller blanda sig i FBI-utredningen om Trumps och hans medarbetares Rysslandskontakter
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kongressen vill veta mer

Frågan är ändå om Vita huset längre har någon trovärdighet i den här frågan efter många avslöjanden om uppenbara lögner.

Till och med republikaner i kongressen verkar betvivla presidentens förnekande och Jason Chaffetz - den republikanska ordföranden för representanthusets övervakningsutskott - kräver nu att FBI överlämnar allt material som den har om Comeys samtal med Trump.

- Om det här är sant så väcker anteckningarna frågan om huruvida presidenten försökte påverka eller förhindra FBI:s utredning om generallöjtnant Michael Flynn, säger Chaffetz

Han har gett FBI tid till den 24 maj att överlåta alla dokument som den har.

Jämförs med Watergate

Chaffetz har tidigare fått hård kritik för att han har sett genom fingrarna på alla anklagelser mot Trump, både vad gäller Ryssland och ekonomiska oegentligheter som Trump och hans familj har anklagats för.

Chaffetz har ändå skärpt sina uttalanden om Trump på sistone efter att han överraskande meddelade att han inte tänker ställa upp för omval år 2018.

Allt flera republikaner oroar sig för vad hela härvan kommer att leda till och till exempel senator John McCain jämför skandalen med Watergate som tvingade president Richard Nixon att avgå år 1974 innan han ställdes inför riksrätt.

- Jag tror att vi har sett den har filmen förr. Händelserna har nått en punkt som liknar Watergate vad gäller deras omfattning, säger McCain som hör till de får republikaner som har krävt en särskild kongressutredning.

Även representanthusets talman Paul Ryan vill se Comeys anteckningar och flera juridiska experter säger att avslöjandet stärker misstankarna om övergrepp i rättssak (obstruction of justice)

Comey vill vittna offentligt

Skandalen kring Trumps Rysslandskontakter förvärrades förra veckan då Trump plötsligt avskedade Comey, som inte själv har kommenterat det nya avslöjandet än.

Comey har inte heller kommenterat uppgifterna om att Trump krävde försäkringar om hans trohet i ett samtal i Vita huset innan han avskedades.

Kongressen har bett Comey att vittna i förhör bakom slutna dörrar, men han kräver att få vittna i ett offentligt förhör för att kunna försvara sig eftersom han nu är en privatperson.

Källor: New York Times, AP, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 7:43 med uppgifter om talman Pal Ryan.

Diskussion om artikeln