Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Framtidens tennis kan se annorlunda ut – ATP testar radikala förändringar i försök att attrahera publiken

Från 2017
En Roland Garros-tennisboll.
Bildtext ATP eftersträvar snabbare matchtempo.
Bild: CHRISTOPHE PETIT TESSON / All Over Press

I november kommer tennisherrarna att testa ett dussintal regelförändringar som senare kan implementeras på högsta nivå. Ett av de mest spännande försöken som vi har gjort inom ATP under en lång tid, sade styrelseorföranden Chris Kermode.

De nya idéerna kommer att testas i samband med att de bästa under 21-åriga spelarna avslutar säsongen i en turnering i Milano, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det här är ett av de mest spännande försöken som vi har gjort inom ATP under en lång tid, sade Chris Kermode som är styrelseordförande för herrspelarnas organisationen.

Fler set och färre game

En stor förändring gäller räknesystemet. Det spelas NoAd-game, vilket innebär att ett game som står 40–40 därefter avgörs i följande poäng.

För att vinna ett set krävs fyra vunna game. Står det 3–3 avgörs setet i tiebreak.

– Vi försöker göra fler poäng betydelsefulla, sade Kermode.

För tillfället krävs två setsegrar för matchseger i ATP-turneringarna. I Milano behövs tre. Kortare men fler set är alltså receptet.

Snabbare tempo

För att öka tempot kommer en klocka att introduceras som i olika sekvenser håller koll på att spelarna håller tiden. Klockan kommer bland annat att se till att spelet sätts igång 25 sekunder efter avslutad poäng.

I Milano kommer ogiltig serve att slopas. Träffar en serve nätet och därefter serverutan så betraktas bollen vara i spel, vilket ökar oförutsägbarheten.

Endast en medicinsk behandling per spelare och match kommer att tillåtas.

Däremot kommer spelaren och tränaren att få möjlighet att kommunicera. Det kommer på förhand att slås fast när den kommunikationen är tillåten.

Ingen dramatisk revolution

Spelbanan ritas om. I Milano kommer det bara att finnas singelspelslinjer. Dessutom kommer publiken att få röra sig fritt på läktarna under matchen.

– Vi kommer inte att dramatiskt revolutionera sporten under de fem kommande åren. Kanske kommer vissa element att implementeras men vi vill inte förändra saker för bara för att förändra.

Diskussion om artikeln