Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skriande behov av genustänk i skolorna - Panda Eriksson

Från 2017
Uppdaterad 17.05.2017 18:48.
Kläder hänger i aulan i Strömborgska skolan
Bild: Yle/Madeleine Boström

Behovet av information om könsidenitet är skriande i skolorna, säger Panda Eriksson, ordförande för föreningen för transpersoner, Trasek. Det finns inga strukturer som hjälper den enskilda läraren.

Eriksson deltog i Yle Vegas kulturdebatt on genusfrågor. De övriga debattörerna var företagaren Fredrik Pelin och Fredrika Biström, verksamhetskoordinator på Regnbågsankan.

Panda Eriksson definierar sig som ickebinär och föreläser om könsidentitet i skolor runt om i Finland.

- Behovet av information är skriande. Det går inte att beskriva hur mycket människor behöver information och stöd. Det är inte lärarnas fel utan det saknas helt enkelt ett strukturellt stöd till exempel i läroplanen för att behandla frågorna, sa Eriksson.

Ju yngre barnen är desto mindre teori paketerar Eriksson in i sina föreläsningar.

- De vill ofta veta vad det innebär att vara en ickebinär person i Svenskfinland och hur har jag kommit fram till det jag är. En del kan sitta och fnittra på första raden, men efter att de fått en fråga lugnar de sig. Alla kan inte ta emot informationen direkt, sa Eriksson.

Genustänk pressas på

Fredrik Pelin anser att frågor om könsidentitet och information om alternativ utanför tvåkönsnormen "pressas på från många håll" och att till exempel lärare inte längre alls får tala om flickor och pojkar.

Han medger ändå att debatten ger insikt och att åsikterna på sociala medier är mycket polariserade.

Blandade känslor bland föräldrar

Panda Eriksson berättar att hen fått mest positiv respons av föräldrar till skolbarn- och ungdomar. Men enligt Fredrika Biström finns det föräldrar som inte låter sina barn komma till skolan den dagen Regnbågsankan är på besök.

- Människor får onödiga rädslor för saker som de inte vet vad det är, säger Biström.

Lyssna på debatten här.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 17.05.17 Hen, han och hon - om genusrevolutionen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln