Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Zebrahuvud, slickepinnar av Flugtallrik och pall av elefantfot - beslagtagna föremål ställs ut på Högholmen

Från 2017
Trofé gjord av zebrahuvud.
Bildtext I utställningen ingår en trofé av zebrahuvud.
Bild: Tullen

En utställning med hotade djur- och växtarter har öppnat på Högholmen i Helsingfors. Djur- och växtarterna har beslagtagits av finska tullen.

I utställningen ingår, enligt ett pressmeddelande från Tullen, en trofé gjord av ett zebrahuvud som beslagtogs i en container i Västra hamnen i Helsingfors år 2003. Till påseende finns också en pall gjord av en elefantfot och slickepinnar gjorda av den utrotningshotade växten Hoodia gordonii (Flugtallrik). Växten används som bantningsmedel.

Personerna som har fört in de beslagtagna föremålen har inte haft det tillstånd som krävs för att importera. Föremålen har beslagtagits på basis av ett internationellt avtal om djur- och växtarter. Avtalet gäller också varor tillverkade av delar från djur eller växter.

Ökenräv i Högholmens djurpark.
Bildtext Ökenräven bor med en fyrtåig igelkott.
Bild: Högholmen/ Mari Lehmonen

Ökenrävar beslagtogs

I utställningen finns också levande djur i form av ökenrävar. Det var sommaren 2014 som två ökenrävar smugglades till Finland. Arten lever vilt i Nordafrika och det krävs importtillstånd från Finlands viltcentral för att importera dem, vilket importören inte hade.

Personen försökte sedan sälja rävarna i Finland och dömdes till böter för smuggling och till att ersätta staten.

Tullen beslagtog de båda ökenrävarna och de fördes först till Estland. En av rävarna importerades sedan tillbaka till Finland och Högholmens djurpark då viltcentralen hade beviljat importtillstånd.

Räven bor nu i Skymningshuset tillsammans med en beslagtagen fyrtåig igelkott.

Diskussion om artikeln