Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ronya Gullichsen vill inte vara en onödig artist

Från 2017
Ronya
Bildtext Ronya arbetar utomlands på sitt tredje album.
Bild: Yle/Catariina Salo

Ronya Gullichsen har konsten i blodet. Men hur lyckades hon få sitt första skivkontrakt redan som 17-åring, hur definierar hon sig som artist och vilka nya utmaningar väntar henne?

Till en av Ronyas favoriter hör R&B artisten Erykah Badu och hennes låt Woo. Badu är feministisk och politisk och har mycket att säga i sin musik, någonting som också Ronya eftersträvar i sin egen musik.

En diva som barn

Ronya har sjungit och uppträtt så länge hon kommer ihåg, med början på daghemmet Bullerbyn i Sjundeå. Uppträdandena fortsatte i skolan och i lågstadiet gav hon sin autograf till en kompis och sade “Den här kommer vara värdefull någon dag.”

- Nog har jag ju varit ganska diva, säger Ronya och skrattar.

Ronya berättar att hon alltid har tyckt om uppmärksamhet och varit den som vill stå i centrum. Hemma planerade och framförde hon ofta olika sketcher och shower för familjen. Det konstnärliga dragen går i släkten och shower och mycket humor har varit vardag hemma hos Ronya.

Lite pretentiöst att säga att man har konsten i blodet, men så är det i vår familj. Alla är konstnärliga på något sätt.

Ronya

- Lite pretentiöst att säga att man har konsten i blodet, men så är det i vår familj. Alla är konstnärliga på något sätt.

Familjens, och inte minst Ronyas pappas kreativitet, har smittat av sig på henne. Hennes pappa har jobbat mycket med musik, bland annat på det tidigare skivbolaget Love Records. Ronya har därför fått växa upp med historier om hur hennes pappa har ätit morgonmål hemma hos John Lennon och träffat Jimi Hendrix.

- Jag borde ju försöka fylla hans skor. Hela livet försöker man vara lika cool som sin pappa.

Som 14-åring sa Ronya att hon tänker skriva skivkontrakt men hennes mamma tyckte inte att det var en lika bra idé. 14 år var allt för ungt.

Drömmen gick i uppfyllelse

Efter många om och men förstod hennes föräldrar att Ronya menade allvar och som 17-åring hade hon möjlighet att skriva ett kontrakt både med skivbolaget EMI och med Warner. Valet föll sedan på Warner. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Men hur fick hon skivkontraktet?

Bildtext Ronya var endast 17 år när hon skrev sitt första skivkontrakt.
Bild: X3M/ Amie Borgar

Ronya berättar att det var på grund av hennes sångprestationer, videoklipp hon hade laddat upp på Youtube och med mycket hjälp av hennes gudfar Klaus Suhonen. Tillsammans skrev de en låt, bandade in en demo och fixade ett snyggt skivkonvolut. Efter det hamnade skrivan i händerna på personer från olika skivbolag.

Det första albumet var en blandning av alla möjliga stilar, lite mörk humor och med en teatralisk aspekt. Ronya hade mycket åsikter vilket hon fick uttrycka i sin musik. Men så här i efterhand konstaterar hon att hon nog var lite för ung.

- Jag hade stor mun men hur mycket kan man veta i den åldern?

Nya utmaningar

Ronya tycker att hon ännu inte har gjort sitt genombrott. Därför har hon sökt sig utomlands för att lära sig mera och utvecklas som artist. Hennes fördel är att hon redan har mycket erfarenhet av musikbranschen och vet vad hon vill.

Jag har en stark identitet och vet vad jag ska göra.

Ronya

- Jag har en stark identitet och jag vet vad jag ska göra.

Efter två album bakom sig jobbar Ronya nu på sitt tredje, den här gången i internationell anda. Hon har paus från spelningar och reser runt till bland annat Berlin, Stockholm och London på låtskrivarsessioner.

Arbetet skiljer sig en hel del från den tidigare låtskrivningen i Finland. Tidigare arbetade hon i mindre team och man slipade länge på en låt. Nuförtiden arbetar hon med flera producenter och skriver låtar på löpande band. En låt kan skrivas klar på en dag. Ronya trivs med den snabba takten.

notpapper på gitarr
Bildtext Takten på låtskrivning har ökat och Ronya skriver låtar på löpande band.

- Jag behöver en hårdare takt i skrivande och mera produktivitet och kreativitet för att nå diamanterna.

Men hurdan är känslan när man märker att "det här kommer att bli en hit"?

Ronya säger att måste tro på alla låtar man skriver. Om man bara sitter och väntar på den där speciella stunden kan det hända att man snubblar och analyserar för mycket, vilket leder till att man inte kan vara tillräckligt produktiv.

Jag vill inte vara en onödig artist.

Ronya

Det internationella arbetet innebär för Ronya att hitta bra kontakter, hitta sig själv som artist och göra sin musik förstådd. Hon menar ändå att ingen dömer henne på något sätt.

- Man behöver inte be om ursäkt för hurdan musik man vill göra, säger Ronya.

Det är inte bara arbetssättet som har förändrats. Ronya sjunger inte mera om identitetskris och om ex-pojkvänner, vilket hon gjorde på de två första albumen. På hennes nya album sjunger hon om kärlek men också om feminism och politik.

Ronya berättar att hon är lycklig och inte behöver sjunga om onödiga saker utan kan sjunga om sådant som känns viktigt och betydelsefullt.

- Jag vill inte vara en onödig artist.

Hör mera om Ronya i Vår musik i Yle Vega måndag 26.6 kl.21.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln