Pirkko Työläjärvi blev begeistrad av forneldar och språkduschar
I samband med firandet av Finland 75 år tillkom både Forneldarnas natt och språkduschar på båda språken
Birgitta Bröckl från Åbolands kulturråd och landshövding Pirkko Työläjärvi samarbetade inför jubileet. Det skulle enligt Pirkko Työläjärvi helst arrangeras något bestående och inga enstaka evenemang. Och Birgitta Bröckl hittade på Forneldarnas natt och språkduscharna! Och hon upplevde att hon fick ett stort stöd för sina ideer av landshövding Työläjärvi.
Närproducerat viktigt redan på 40- och 50-talen
Pirkko Työläjärvi minns väl hur man firade Finlands 75-årsjubileum då hon var landshövding för Åbo och Björneborgs län. Det firades i Åbo på åtminstone tre olika sätt. Med nyårsmottagning för 1500 inbjudna och med veteranfest i samarbete med militärlänet. På båda de här festerna bjöds det på lokala rätter från lokala företag.
Att Pirkko Työläjärvi ville uppmärksamma lokala matföretag beror delvis på att hon i sin släkt har många "restaurangmänniskor" som hon kallar dem. Den här delen av släkten tyckte att råvaror inte borde fraktas långa vägar utan inhandlas lokalt. Redan på 40- och 50-talen blev Pirkko Työläjärvi genom släktingarna alltså medveten om fördelarna med lokalt producerad mat!
Det tredje firandet av Finland 75 år var barnmottagningen på Länsstyrelsen som radierades över hela landet. Med den festen ville man understryka att barnen är framtiden. Pirkko Työläjärvi betonar många gånger under intervjun med henne att man inte bara ska tala om sådant man borde göra utan också omsätta det i praktiken.
Stämningen då mycket bättre
När hon tänker tillbaka på året 1992 då 75-åringen Finland firades tänker hon att stämningen då påminde om stämningen under vinterkriget!
- Alla människor som hade möjlighet kom med och firade. En härlig stämning!
Enligt Pirkko Työläjärvi var stämingen enhetligare i samhället då än nu då man firar 100 år.
- Man hade inte sådana hårda motsättningar som man nu tyvärr har.
- Och som jag tror, jag vet inte men jag tror, beror det på man inte känner till hur befolkningen egentligen lever.
- Man har sin some och då tror man att man är i kontakt, men det är en annan sak än att sitta till exempel i en bokcirkel.
Pirkko Työläjärvi menar att det var så man i många fall jobbade på den tiden. Träffades i verkligheten.
Birgitta Bröckl var storartad!
Landshövdingen Työläjärvi blev verkligen förtjust i kulturbyråkraten Birgitta Bröckls förslag om Forneldarnas natt.
- Jag var begeistrad!
Socialdemokraten Pirkko Työläjärvi hade sin längsta ministerpost som nordisk samarbetsminister 1977-1982 och är inbiten nordist. Det nordiska samarbetet är viktigt både regionalt och nationellt. Att forneldsfirandet som firas runt hela Östersjön har överlevt är fint. Pirkko Työläjärvi kan inte nog berömma Birgitta Bröckl på dåvarande Åbolands Kulturråd som kom med förslaget och i många år arbetade för kulturlivet.
- Hon är storartad!
Överhuvudtaget får de som arbetar för kulturlivet inte tillräcklig uppmärksamhet, menar Työläjärvi som också gillade förslaget om språkduschar. Ju tidigare man börjar med ett annat språk, dess bättre. Att hon själv var krigsbarn i Sverige kan ha med saken att göra, tror hon själv.

Radio Vega Åboland
