Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centerungas Helsingforsordförande lämnar sin post: Regeringens beslut svårt att förstå

Från 2017
Karl-Mikael Grimm
Bildtext Karl-Mikael Grimm kallar Juha Sipiläs agerande i flyktingpolitiken ansvarslöst.
Bild: Yle

Karl-Mikael Grimm lämnar posten som ordförande för Centerunga i Helsingfors. Orsaken är regeringen Juha Sipiläs (C) agerande i fråga om funktionshindrade och flyktingar.

Grimm skriver om beslutet i ett blogginlägg som han publicerade på onsdagsförmiddagen.

Grimm säger till Yle Nyheter att regeringens beslut om byggnaders tillgänglighet blev för mycket för honom.

Bara fem procent av studentbostäderna görs tillgängliga för alla vilket försvårar funktionsnedsatta ungdomars möjlighet att studera på lika villkor.

- Förordningen om att bara fem procent av studentbostäderna i framtiden ska göras tillgängliga var den sista droppen. Det beslutet försvårar funktionsnedsatta ungdomars möjlighet att studera på lika villkor.

- Personligen kändes det beslutet väldigt svårt att förstå, säger Grimm, som själv har en funktionsnedsättning. Han är genetiskt kortvuxen.

"Ansvarslöst av statsministern"

Grimm motiverar också sitt beslut med regeringen Juha Sipiläs (C), flyktingpolitik.

- Det är ansvarslöst av en statsminister att lyfta upp händerna och påstå att han inte kan påverka den förda asylpolitiken och sedan hänvisa till myndigheterna. Det här sätter myndigheterna i en svår position och försvårar också förståelsen för hela asylpolitiken, säger Grimm.

I blogginlägget skriver han att regeringen och statsminister Juha Sipilä är ansvariga för asylbesluten och att det är fegt att överföra det politiska ansvaret på myndigheterna.

Grimm kallar agerandet för svagt ledarskap och skriver att det försvagar medborgarnas känsla för rättvisa och förtroende för tjänstemannakåren och framför allt för det politiska beslutsfattandet.

Stannar kvar i Centern

Grimm säger att han har fått förståelse för sitt beslut.

- Jag har fått bra respons.

Grimm stannar ändå kvar i Centern.

Han är aktiv inom lokalpolitiken i Helsingfors och har under den här valperioden suttit i utbildningsnämndens svenska sektion.

Han ställde upp i kommunalvalet i Helsingfors i april men blev inte invald i fullmäktige. Han fick 31 röster.

Diskussion om artikeln