Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Invandrarbarn försvinner också från Finland - myndigheter dåliga på att skydda från könsstympning och tvångsäktenskap

Från 2017
En manshand täpper till en gråtande flickas mun.
Bild: Mostphotos/Luis Louro

Myndigheterna borde bli bättre på att skydda invandrarbarn som löper risk att råka illa ut i föräldrarnas hemland. I värsta fall kan barnen utsättas för könsstympning och tvångsäktenskap.

Det är oklart hur många barn och unga med invandrarbakgrund som årligen försvinner i Finland.

- Vi känner inte till exakta siffror eftersom myndigheterna inte registrerar de här fallen systematiskt. Det handlar om åtminstone tiotals fall per år, säger Johanna Latvala vid Förbundet för mänskliga rättigheter.

Det är viktigt att ingripa i tid. Till exempel om någon berättar att vi ska åka och jag är rädd, så måste myndigheterna göra något genast

― Johanna Latvala, Förbundet för mänskliga rättigheter

Just nu är problemet enligt Latvala att informationen inte löper från en myndighet till en annan.

- Man borde utreda saken och bestämma vilken myndighet som ska ta ansvar för koordineringen.

Alla barn har rätt till samma skydd

Latvala säger att saken borde åtgärdas, eftersom invandrarbarn har lika stor rätt till trygghet som andra barn i Finland.

På samma sätt som vi intresserar sig för vart ett finländskt barn har tagit vägen, borde vi också fråga efter vart ett invandrarbarn har försvunnit.

- En del skickas iväg för att lära sig språk och kultur, eller för att lära känna släktingar. Men en del av flickorna skickas iväg till tvångsäktenskap eller könsstympning.

Både kvinnlig könsstympning och tvångsäktenskap är olagliga i Finland. Därför är det under vistelser utomlands som risken är störst för att invandrarungdomar tvingas till det.

Johanna Latvala vid Förbundet för mänskliga rättigheter.
Bildtext Johanna Latvala är orolig för att unga med invandrarbakgrund inte får det skydd de behöver.
Bild: Förbundet för mänskliga rättigheter

Också pojkar försvinner

- Vanligen skickas pojkar iväg för att de har gjort någonting som föräldrarna inte tycker om eller för att de rör sig i dåligt sällskap. Föräldrarna tänker att det är bäst att ta pojken utomlands för ett år eller så.

Latvala menar att det kan kännas svårt att ta tag i problematiken eftersom det handlar om andra kulturer och traditioner. Latvala säger ändå att det är viktigt att inte tiga om saken.

Ungdomars oro ska också tas på allvar.

- Det är viktigt att ingripa i tid. Till exempel om någon berättar att vi ska åka och jag är rädd, så måste myndigheterna göra något genast.

En Boeing 747 lyfter från Londonflygplatsen Heathrow i september 2014.

Sked i trosorna räddar från äktenskap

Tricket ger larm i säkerhetskontrollen på flygplatsen.