Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuojärvi: Därför förlorar Lejonen mot USA

Från 2017
Valtteri Filppula i matchen mot Schweiz
Bildtext Lejonen kommer att få det tufft mot USA tror Chriso Vuojärvi.
Bild: Anu Laitila /All Over Press

Det hjälps inte. Hur jag än vrider och vänder på förutsättningarna inför Finlands kvartsfinal så kommer jag varje gång fram till samma slutsats: Det blir respass för Lejonen. I värsta fall så det visslar om det, skriver Chriso Vuojärvi.

Det är sunt att vara optimist, men det skadar inte heller med lite vardagsrealism. Om ni inte vill besvikna på torsdagskvällen så gör ni rätt i att begrunda de följande påståendena:

1. USA:s trupp > Finlands trupp

Det hör till idrottens lagbundenheter att det lag som har de bättre spelarna oftare vinner över än förlorar mot lag med sämre spelare.

Det räcker med att kasta ett getöga på USA:s trupp för att inse att det lär bli bråttom för de finländska backarna i kvartsfinalen. USA har lirare som Johnny Gaudreau och Jack Eichel, power forwards som Anders Lee och Kevin Hayes och allroundspelare som Brock Nelson.

Det är speed, styrka och finess i ett och samma paket. Och ungdomlig iver på köpet. Endast två spelare är äldre än 25 år i den amerikanska truppen – backen Danny DeKeyser (27 år) och målvakten Jimmy Howard (33 år).

I motsats till USA så tvingas Lejonen slita hårt för snart sagt varje mål, till och med varje målchans.

Johnny Gaudreau
Bildtext Johnny Gaudreau
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

2. Harmoni råder i den amerikanska truppen

De finländska spelarna må upprepa likt ett mantra att stämningen och självförtroendet inom truppen är på topp, men det jag sett vittnar om ett lag som är lite stressat av stundens allvar. Lauri Marjamäki erkände efter matchen mot Schweiz att allt surr runt Lejonen har påverkat de yngre spelarna negativt.

Lejonen kommer garanterat att kämpa för allt man är värd, men det känns som att risken är stor att laddningen går överstyr och leder till en krampartad insats.

Jag har svårt att tro att det råder något annat än total harmoni i det amerikanska lägret. Och kom ihåg att amerikaner har i sitt DNA en benhård tro på sin egen förträfflighet. En eller två tidiga motgångar rubbar inte på amerikanernas självförtroende.

Lauri Marjamäki står i båset med armarna i kors
Bildtext Lauri Marjamäki
Bild: Lehtikuva

3. Kedjeformationerna luktar desperation

Juhamatti Aaltonen och Jesse Puljujärvi gör på basis av Lejonens senaste träningspass comeback till laguppställningen. Det känns som ett desperat drag av Lauri Marjamäki.

Puljujärvi har inte hängt med i svängarna och Aaltonens måltorka är lång som ett nödår. Men man tager väl vad man haver – inte en enda av de finländska spelarna har gjort mer än två mål i turneringen. USA har fyra spelare som har gjort minst fyra.

Tips: Finland håller matchen jämn länge men klarar inte av att skapa målchanser. USA:s dominans ger resultat förr eller senare. USA vinner 2-0.

Diskussion om artikeln