Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen kunde kanske ha stoppat attacken mot julmarknaden i Berlin - misstänks mörka misstag

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 12:52.
Lastbil körde in i folkmassa i Berlin den 19 december 2016. 12 personer dog.
Bildtext Amri styrde in en långtradare på julmarknaden vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i västra Berlin.
Bild: EPA / BRITTA PEDERSEN

Polisen i Berlin kunde eventuellt ha förhindrat terrorattentatet mot julmarknaden i december ifjol. Nya uppgifter pekar på att det skulle ha funnits tillräckliga grunder för att gripa gärningsmannen Anis Amri redan före han utförde sitt dåd, som krävde tolv mänskors liv.

Det är tunga anklagelser som senaten, alltså regeringen i delstaten Berlin nu riktar mot den egna kriminalpolisen.

Ett nytt dokument ska nu enligt senaten visa att gärningsmannen Anis Amri kunde ha gripits redan i november och att polisen på så sätt eventuellt kunde ha förhindrat dådet.

Det är sedan tidigare känt att Amri stod under övervakning för att han handlade med droger, det nya är att narkotikahandeln han bedrev var så omfattande att det fanns goda grunder för att anhålla honom.

Och anklagelserna tar inte slut här.

Möjlig mörkläggning utreds

En ung man tänder ett ljus till minnet av terroroffren i Berlin. mannen håller på att lägga ner ljuset vid ett hav av blommor och ljus som lämnats av andra Berlinbor.
Bildtext En ung man tänder ett ljus till minnet av terroroffren på julmarknaden i Berlin.
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Enligt Berlinsenaten har kriminalpolisen i efterhand möjligen försökt dölja missen man har gjort.

– Vi har gjort en polisanmälan och sett till att man inom polisen disciplinärt tar itu med fallet. Om det visar sig att man inom kriminalpolisen har försökt dölja något kommer vi att reda ut det här, säger Berlins inrikesminister Andreas Geisel.

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière har tidigare sagt att Amri kunde ha tagits i förvar redan två månader före terrordådet, då man hade fått in den information som behövdes för den planerade utvisningen till hemlandet Tunisien.

Tolv mänskor miste livet och närmare sjuttio skadades då Amri några dagar före jul styrde in en långtradare på julmarknaden vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i västra Berlin.

Diskussion om artikeln