Förre FBI-chefen Robert Mueller tar över utredningen om Trump och Ryssland
USA:s justitieministerium har utsett den förre FBI-chefen Robert Mueller att leda utredningen om Trump och hans kampanjstab och misstänka kontakter med Ryssland.
Beslutet var överraskande men det välkomnas både bland republikaner och demokrater, som länge har krävt en oberoende specialutredare.
Även president Trump berömmer beslutet och säger att en grundlig utredning kommer att rentvå honom från alla misstankar.
Rosenstein tog initativet
Den hårt kritiserade biträdande justitieministern Rod Rosenstein fattade beslutet eftersom justititieminister Jeff Sessions är jävig på grund av sina egna, tidigare kontakter med Rysslands ambassadör Sergej Kisljak.
Rosenstein fattade beslutet dagen efter avslöjanden om att Trump kan ha försökt stoppa hela utredningen i ett samtal med FBI-chefen James Comey som presidenten sparkade förra veckan.
Det var Rosenstein som skrev den motivering som Vita huset officiellt angav som orsak att James Comey tvingades gå. Trumps beslut att avskeda Comey har väckt kraftiga protester och krav på en specialutredning.
"Unika omständigheter"
Rosenstein säger att han beslöt att tillsätta en specialåklagare på grund av unika omständigheter och den stora uppmärksamhet som utredningen har fått.
- Mitt beslut betyder inte att brott skulle ha begåtts eller att åtal är garanterade. Det är inte den slutsatsen jag har kommit till säger Rosenstein i ett uttalande.
Mueller kommer att lyda under Rosenstein men han har ett brett mandat och fria händer att väcka federala åtal utan godkännande från sina överordnade.
Kan utreda Trumps beslut om Comey
Han kommer främst att koncentrera sig på misstänkt samröre mellan Trumps kampanj och Ryssland inför presidentvalet i fjol höstas, men han har rätt att följa alla tänkbara spår.
Det innebär att han också kan utreda misstankar om huruvida Trump gjorde sig skyldig till övergrepp i rättssak (obstruction of justice) då han avskedade Comey som ledde FBI-utredningen före Mueller.
President Trump var ändå ovanligt försonlig i sitt uttalande.
- Så som jag har sagt många gånger så kommer en grundlig utredning att bekräfta det som vi redan vet - det fanns inget samarbete mellan min kampanj och någon utländsk makt. Jag ser fram emot att detta får ett snabbt slut, säger presidenten i sitt uttalande.
Gott rykte
Mueller har ett gott rykte och en gedigen bakgrund för sitt uppdrag. Han utsågs till FBI-chef av president George W Bush dagarna före terrorattackerna den elfte september år 2001.
Han utförde sitt arbete såpass effektivt och opartiskt att president Barack Obama bad honom att stanna kvar som FBI-chef i ytterligare två år efter att hans ämbetsperiod tog slut.
Mueller var federal åklagare i justitieministeriet innan han utsågs till chef för FBI där han efterträddes av James Comey.
- Jag accepterar detta ansvar och kommer att sköta det så väl som jag förmår, sade Mueller i ett kort meddelande.
Både beröm och kritik
Beslutet får beröm men också mothugg både på vänster- och högerkanten.
Den demokratiska minoritetsledaren Nancy Pelosi säger att det här är första steget men inte det sista.
- Mueller kommer att ha befälet under justitieministeriets ledning som har tillsatts av Trump. Han kan inte helt ersätta en verkligt oberoende kommission som skulle vara totalt fri från Trump-administrationens inblandning, säger Pelosi.
Republikanen Jason Chaffetz är kritisk. Han leder representanthusets tillsynsutskott som övervakar presidentens administration, ministerier och ämbetsverk.
- Jag tycker inte att de borde ha utsett någon. Var är brottet som de tror att måste åtalas av en specialåklagare? Det jag oroar mig för är att demokraterna kommer att utnyttja detta dagligen, säger Chaffetz som redan har meddelat att han inte ställer upp för omval år 2018.
Elijah Cummings, den ledande demokraten i Chaffetz utskott, säger att beslutet var befogat.
- Jag tycker att presidenten nu skall låta rätten har sin gång. Jag tror inte att twittrande om detta hjälper och om han inte har begått några fel så är det inget problem, försäkrar Cummings.
Källor; AP, Reuters, Washington Post, Yle