Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner: Ge Yle arbetsro och slå fast finansieringen för 10 år i taget

Från 2017
Anne Berner i Yleprogrammet A-Teemailta.
Bildtext Kommunikationsminister Anne Berner kom med sitt utspel i när Yles oberoende diskuterades i Yles program A-Teema.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Riksdagen borde besluta om Yles finansiering för till exempel tio år i taget, föreslår kommunikationsminister Anne Berner. Yle fick hård kritik när Yleprogrammet A-Teema debatterade förtroendet för Yle på onsdag kväll.

Programmet A-Teema diskuterade Yles oberoende med flera personer i studion. Ledningen för Yles finska nyhets- och aktualitetsredaktion (U&A), samt Yles vd och styrelse fick frän kritik av de tidigare Ylejournalisterna Jussi Eronen och Jarno Liski.

Yle Obs diskuterar i dag kl 19 Yles oberoende på svenska och frågar sig om Yle har blivit en knähund i stället för en vakthund.

Eronen anser att chefredaktör Jääskeläinen böjde sig för statsminister Sipiläs påtryckningar då han i höstas stoppade vidare rapportering om ett fall där Sipilä råkade i ogynnsamt ljus.

En oberoende utredning och Opinionsnämnden för massmedier har kommit till samma slutsats som Eronen.

- Upplägget är mycket tydligt. Det gick månader innan ni ville göra en utomstående utredning och till sist, efter otaliga fel, gav ni med er, sade Eronen.

- Nu brinner den här oljeplattformen och Kivinen (Yles vd) stöder Jääskeläinen och Wilhelmsson (Yles styrelseordförande) stöder Kivinen. Ni kan stöda varandra i den här situationen, fortsatte Eronen.

Jussi Eronen har glasögon, kort rågblont hår och är klädd i rutig skjorta och blå blazer.
Bildtext Jussi Eronen sade upp sig från Yle eftersom han tyckte att han inte längre kunde följa journalistreglerna i sitt jobb.
Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Så fick Yle-gate sin början:

Jääskeläinen ville ge publiken rätt bild

Det här var första gången sedan härvan började nystas upp som Eronen och U&A:s chefredaktör Atte Jääskeläinen möttes i en tv-studio.

Jääskeläinen upprepade att han anser att journalister inte bara har ansvar för att ge rätta fakta, utan också för att förmedla rätt bild av de händelser som de rapporterar om.

Atte Jääskeläinen har glasögon och rågblont hår kammat åt sidan. Han ser glad ut och gestikulerar.
Bildtext Atte Jääskeläinen som är chef för Yles finskspråkiga nyheter och aktualiteter säger sig vilja värna om att förmedla publiken rätt bild om det som skett, men får kritik för att göra för försiktig, ryggradslös journalistik.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Jääskeläinen syftar speciellt på nyheten om att det statsägda gruvbolaget Terrafame, som precis hade fått tilläggsfinansiering av Sipiläs regering, gjorde en beställning av ett bolag som ägs av Sipiläs släktingar.

Jääskeläinen säger sig ha stoppat rapporteringen om fallet eftersom fler program och artiklar hade överdrivit beställningens betydelse och kastat oproportionerligt stora misstankar på att Sipilä varit jävig.

Sipilä friades senare från jävmisstankarna.

Vill inte avgå

Eronen har upprepade gånger krävt Jääskeläinens avgång. Den oberoende utredningen av professor Olli Mäenpää är också mycket kritisk till ledarspapet vid U&A.

Jääskeläinen har genomgående svarat att han stannar så länge Yles styrelse har förtroende för honom.

- Jag tänker inte lämna det här jobbet bara för att jag själv skulle få ett lättare liv. Var och en kan förstå att det skulle har varit lättare för mig att lämna Rundradion redan för länge sedan.

Berner vill slå fast Yleskatt för 10 år i taget

I studiodebatten fick Atte Jääskeläinen också kritik för att sitta på två stolar. Jääskeläinen har å ena sidan lobbat för Yles finansiering i riksdagen medan han å andra sidan ska kunna fatta oberoende journalistiska beslut om nyheter som berör politiker.

Hela den långa härvan om Yles rapportering om Sipilä har väckt frågan om inte Yles omdebatterade finansieringsmodell komprometterar Yles oberoende.

Yle får hela sin finansiering genom Yleskatten. Det är riksdagen som fattar beslut om Yleskatten och kritiker misstänker att politiker som Yle gör negativa nyheter om, frestas att hämnas genom att sänka finansieringen och att Yle därmed hamnar i en intressekonflikt.

Kommunikationsminister Anne Berner kommenterar Finaviaaffären i Helsingfors i juli 2016.
Bildtext Kommunikationsminister Anne Berner.
Bild: All Over Press

Kommunikationsminister Anne Berner sade i studiodebatten att hon anser att Yle skulle gagnas av att man fattade beslut om finansieringen för tio år i taget.

- Det skulle ge Yle arbetsro och lite avstånd. Man skulle inte behöva diskutera Yles finansiering under varje riksdags- och regeringsperiod, säger Berner.

Berner anser ändå att det är riksdagen som borde ta initiativ och fundera på hur man borde utveckla Yles finansiering.

Se hela diskussionen här:

Yles oberoende - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln