Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polis friades efter dödsskjutning av obeväpnad svart man i USA

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 16:38.
Demonstranter konfronteras av kravallpolis i Charlotte, North Carolina den 22 september 2016.
Bildtext Arkivbild

Polisen sköt ihjäl en obeväpnad svart man i samband med en rutinartad trafikkontroll i Tulsa i höstas. Händelsen aktualiserade igen frågan om polisvåld mot svarta.

En jury i delstaten Oklahoma friade 43-åriga Betty Shelby från anklagelser om dråp i samband med dödsskjutningen. Många av jurymedlemmarna grät när de lämnade rättssalen.

Dödsskjutningen den 16 september ifjol filmades av en polisbil och en polishelikopter. I videon går den 40-årige Terence Crutcher bort från polisen med händerna i luften. Han lutar sig mot sin bil och så skjuts han.

Shelbys advokater sade att hon trodde att 40-åringen sträckte sig efter ett vapen genom ett bilfönster. Enligt advokaterna hade polisen bett Crutcher lägga sig på marken upprepade gånger innan de började filma.

Obeväpnad - men drogpåverkad

Shelby vittnade i rätten att hon var rädd att mannen var farlig eftersom han inte lydde order. Hon sade också att hon misstänkte att han hade tagit droger.

Det fanns inte något vapen i bilen, men polisen hittade en liten behållare med Fencyklidin, som är en kraftig hallucinogen drog. Drogen fanns också i Crutchers system.

Mannens anhöriga har anklagat polisen för att lyfta fram drogerna i ett försök att smäda Crutcher och avleda uppmärksamheten från det faktum att han var obeväpnad.

233 svarta sköts av polisen ifjol

Shelby förnekade att skjutningen hade något med Crutchers hudfärg att göra men händelsen aktualiserade igen frågan. Tulsa har en lång tradition av spänningar mellan svarta och vita.

År 2015 sköts en svart man ihjäl av en vakt som sade att han misstog pistolen för ett elchockvapen. Svarta är kraftigt överrepresenterade bland offren för dödliga polisskjutningar i USA.

En sammanställning som Washington Post har gjort visar att 963 personer sköts ihjäl av den amerikanska polisen år 2016.

Av dem var lite under hälften (465) vita och nästan en fjärdedel (233) svarta. Svarta utgör samtidigt bara 13 procent av USA:s befolkning.

Omkring 100 demonstranter hade samlats utanför rättssalen för att protestera mot beslutet att fria polisen.

- Ingen rättvisa! Ingen frihet! Ingen rasisitisk polis, skanderade de.

Diskussion om artikeln