Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matchfixare ville köpa AIK-spelare – matchen IFK Göteborg–AIK ställs in

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 13:53.
Bild på Gamla Ullevi inför matchen IFK Göteborg–AIK i oktober 2016.
Bildtext Bild på Gamla Ullevi inför matchen IFK Göteborg–AIK i oktober 2016.
Bild: COPYRIGHT KAMERAPRESS.SE/IBL/All Over Press

Matchfixare har kontaktat en AIK-spelare som i kompensation mot en stor summa pengar skulle underprestera i matchen. AIK:s sportchef Björn Wesström hyllar spelarens civilkurage.

Enligt det svenska fotbollsförbundet ska en AIK-spelare ha kontaktats i tisdags. Önskemålet var att han skulle underprestera för att gynna IFK Göteborgs chanser i matchen. Som kompensation skulle han få en stor summa pengar. Spelaren har istället valt att anmäla kontaktförsöket.

Klubbarna har i samråd med polisen bestämt att inhibera matchen.

– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, sade Håkan Sjöstrand som är generalsekreterare för Svenska Fotbollsförbundet.

Sjöstrand säger att förbundet utifrån den tillgängliga informationen inte kan garantera att matchen avgörs på sportsliga grunder.

IFK:s sportchef korrigerade sitt uttalande

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren sade först till Göteborgs-Posten att han erfar att det rör sig om en AIK-målvakt.

– Det lilla jag vet är att någon i går kväll gått på AIK:s målvakt från något håll. Jag vet inte alla detaljer. Här gäller att vara lite försiktig. Det jag vet är hot som har utövats mot honom och att de skall vara med och se till att matchen blir ett visst resultat.

Ett uttalande som han senare drog tillbaka.

– Det har nu framkommit att det inte rörde sig om någon målvakt. Som jag sa tidigare är det väldigt mycket uppgifter som har florerat. Det är viktigt att få detta sagt.

Förstemålvakten avstängd

Oscar Linnér har vaktat AIK:s mål i alla matcher den här säsongen men hade varit avstängd i matchen mot IFK Göteborg.

Vi kan konstatera att vi har spelare i truppen som är enorm rakryggade med ett enormt civilkurage.

Det var tänkt att 37-årige kanadensaren Kyriakos Stamatapoulos, som sedan sommaren 2003 huvudsakligen har spelat i svenska och norska lag, skulle vakta AIK-målet. Stamatopoulos var förstemålvakt i AIK säsongen 2013, men har senast spelat en allsvensk match sommaren 2015.

– Vi kan konstatera att vi har spelare i truppen som är enorm rakryggade med ett enormt civilkurage. Det ska vi ta fasta på, sade AIK:s sportchef Björn Wesström enligt Aftonbladet.

Wesström vill inte ta ställning till vilken spelare som har blivit kontaktad.

– Det är inget vi ger oss in i här och nu.

Inga märkbara oddsförskjutningar

Någon märkbar förskjutning i speloddsen har inte skett, vilket kunde vara en indikation på en läggmatch.

Sajten oddsmath.com registrerar speloddsens utveckling hos en rad stora spelbolag. Den avslöjar att IFK Göteborgs vinnarodds har pendlat tämligen stabilt mellan 2,10-2,20 under de senaste dagarna.

Det samma gäller marknaden för över/under 2,5 mål i matchen.

Artikeln uppdaterad klockan 13.08: Mats Gren har korrigerat sitt uttalande till Göteborgs-Posten beträffande att det skulle röra sig om en AIK-målvakt.

Diskussion om artikeln