Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen söker två flickor med anledning av branden i Korsnäståget

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 13:14.
Brandman släcker brand i Korsnäståget i Vasa.
Bildtext Skolan brann ner till grunden.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Polisen söker två flickor i samband med utredningen av branden i Korsnästågets skola i Vasa. En man ska ha pratat med ett par flickor i närheten av skolan och en av dem hade en fackla i handen.

Förra lördagen brann Korsnästågets skola i Vasa ner. Branden misstänks vara anlagd och nu söker polisen efter ett par flickor i åldern 14-16.

Skärrade flickor

Kring midnatt har två flickor avlägsnat sig från skolan på köpcentrets sida och sedan vandrat söderut längs med Korsnäståget. Den ena flickan har haft en brinnande fackla i handen.

En man som samtidigt rört sig på området växlade några ord med flickorna. Han upplevde att de var förbryllade och skärrade.

Polisens bild av hur det gick till natten när Korsnästågets skola sattes i brand.
Bildtext Polisens bild av vad som hände natten när Korsnästågets skola sattes i brand.
Bild: Polisen

Släckte facklan

Flickan med facklan ska ha släckt den när hon fick syn på mannen. Ännu i det här skedet hade mannen inte upptäckt någon brand vid skolan.

Enligt mannen var flickan med facklan berusad och det verkade som att hon nyligen hade gråtit. Mannen uppskattade att flickorna var mellan 14 och 16 år.

Samtidigt som mötet skedde mellan mannen och flickorna fanns det flera personer utanför ungdomsgården Ristikka.

En stund efter att observationen av flickorna gjorts har en person som rört sig i närheten av skolan känt röklukt. Personen har dock inte kunna lokalisera varifrån lukten har kommit.

Polisen har fått anmälan om branden efter klockan 5.30 på morgonen.

Polisen ber att de två flickor som avlägsnade sig från skolan på natten tar kontakt med polisen för att få klarhet i vad som inträffat, tel. 050 381 9810, rikostorjunta.rannikko-pohjanmaa@poliisi.fi

Räddningsverkets rökdykare som alarmerats till platsen kunde konstatera flera brandhärdar inne i ett klassrum. Utgående från detta kunde man konstatera att branden fått sin början genom att någon med avsikt tänt på.