Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Staffan Bruun satiriserar kring stiftelser

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 15:52.
Staffan Bruun står vid havet
Bildtext Staffan Bruuns nya bok ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” ges ut av Förlaget och är en satirisk djupdykning i stiftelsers och fonders fiffel.
Bild: Niklas Sandström

Staffan Bruuns nya bok är en satirisk berättelse om stiftelser, rikedom och fiffel. Kritiken slår hårt och underhållande trots att tempot ibland går i uppförsbacke.

Staffan Bruun har en lång karriär som journalist på Hufvudstadsbladet och 13 böcker bakom sig, 11 av dem om reportern Burt Kobbat. År 1997 fick han de undersökande journalisternas snöspade för sin granskning i HBL av stiftelser och fonder.

Smusslande stiftelser, skrupelfria kapitalister och krisande mediehus som gör förhastade beslut är saker som Staffan Bruun antingen granskat tidigare eller sett från insidan. Hjärtefrågor får man anta eftersom han skrivit en bok om dem och hans breda kunskaper inom ämnet tydligt märks i boken.

Fiffel i Falskköping

Bergsrådet Johan Krämarhjelm är den rikaste mannen i Falskköping och han är trött på att betala skatt. Framförallt är han utled på att lokaltidningen år efter år hänger ut hur rik han är. Han bestämmer sig för att det får vara nog och sätter en intrikat plan i verket för att fly undan skatter, murvlar och ansvar. Den stenrike finansmannen placerar slugt 30 miljoner och sitt residens i en stiftelses skattebefriade förvar.

Vad han däremot inte räknat med är att då är pengarna låsta där och han kanske till och med måste donera en del av dem till välgörande ändamål, o hemska tanke! Det går ju givetvis inte an att slappt kulturfolk, politiker och opportunister ska försöka tigga till sig av hans sunt förvärvade slantar. Johan Krämarhjelm tänker inte ge upp utan kamp.

Osympatiska karaktärer

Ingen av karaktärerna i ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” är sympatisk, framförallt inte huvudpersonen som verkar vara influerad av både den ena och den andra finanspampen. Karaktärerna är alla otrevliga egoister på sina egna sätt. De lyfter fram människors sämsta sidor och vårt komplicerade förhållningssätt till pengar.

Bokomslag till en bok av Staffan Bruun
Bildtext Bergsrådet som inte ville betala skatt” låter som en skröna av Jonas Jonasson, men handlar om Svenskfinland och finanspampen Johan Krämarhjelm.
Bild: Förlaget

Boken granskar vad överflöd och brist på pengar gör med människor och samhälle. Alla vill sitt eget bästa, vill ha det största bidraget till just sin förening och talar varmt om samhällsnyttan just de gör.

Underhållande satir

Titeln ”Bergsrådet som inte ville betala skatt” låter som en av Jonas Jonassons skrönor och precis som honom rör sig Bruun inom den inte så stora genren av komiska böcker. Gapskratten är få men en smålustig stämning ligger som en matta över hela boken. Och vad kan man mer begära, att skriva komiskt i bokform handlar främst om att skapa en stämning och skriva underhållande, gapflabben är en sällsynt vara i genren.

Boken är som bäst när Bruun komiskt lyckas sätta fingret på något man kan känna igen från livet i allmänhet och från Svenskfinland i synnerhet. Här finns det lilla partiet med stor makt på orten, tidningens komplicerade position, småsamhällets skvaller och bäste broder systemets baksidor. Falskköping och dess invånare beskrivs med glimten i ögat och en behaglig igenkänningsfaktor.

Mycket affärssnack

Det är en intressant berättelse jag gärna vill veta hur den slutar, trots att det ibland känns som att historien står och stampar på stället. Majoriteten av boken utspelar sig i Villa Ponderosa, Krämarhjelms pompösa hus, där dialogen oftast kretsar kring nästa skede i hans försök att komma undan skatt och föreningsmänniskor som vill ha bidrag. Affärssnacket blir lite mustigt ibland, trots att det behövs och är hela kärnan i boken.

Berättelsen är ett effektivt och roligt sätt att berätta om hur det går till och resoneras i liknande situationer, om än något tillspetsat. Eller ja, vad vet jag, själv har jag ingen stiftelse. Det kan vara precis så här det går till.

Staffan Bruun är en levande legend, en skjutjärnsjournalist av den gamla skolan och de som saknat hans texter sedan han slutade på HBL kommer garanterat att uppskatta en utflykt till Falskköping. Att skriva satir passar honom som hand i handske, det må vara fiktion men det granskande ögat är lika närvarande som alltid.