Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Filippinsk kock i Finland: Första lågavlönade tiden en investering i framtiden

Från 2017
Uppdaterad 20.05.2017 11:04.
Kocken Richard Agbada i restaurangköket.
Bildtext I restaurangköket.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Den som tycker att min lön var låg missar poängen. Det viktiga var att jag fick komma hit. Lönen är en sak, men Finland har så mycket mera än det att erbjuda mig.

Richard Agbada kommer från en liten stad i Filippinerna men bor nu i Esbo och arbetar i ett trendigt café i Helsingfors som kock och skifteschef. År 2009 blev han och några andra filippinska kockar rekryterade till Finland. En hurdan lön han blev erbjuden vill han inte avslöja, men han är väl medveten om att den inte var hög med finländska mått mätt.

- I Filippinerna hade jag en lön som precis täckte mina utgifter. Det gjorde lönen också här i Finland. Så det var egentligen lika.

När han får höra att andelslaget HOK Elanto just nu rekryterar kockar i Filippinerna och erbjuder 1300 euro i månaden för trettio timmars arbete i veckan nickar han.

- 1300 låter i mina öron som en bra lön. Jag skulle säkert ha accepterat ett sånt erbjudande, säger han.

En plan

För många finländare låter det upprörande att man betalar en kock från Filippinerna mycket mindre än en finländsk kock. Har filippinierna förstått vad det kostar att leva här, särskilt i huvudstadsregionen? Förstår de att nästan ingenting av lönen kommer att bli över?

Richard Agbada kan bara tala för sig själv, men han för sin del visste precis vad han gjorde. Han hade en plan.

- Det första året var det ganska svårt att klara sig på lönen. Men jag hade bestämt mig för att kämpa mig igenom det där första året. Det var en investering i framtiden. Jag måste ta det här steget för att kunna skapa en bättre framtid för min familj.

Finland är ett av de finaste länderna i världen. Hälsovård som alla har tillgång till. Gratis skolgång och utbildning. Gratis!

Agbada jobbade ett år under det första kontraktet i en restaurang i Helsingfors. Efter det skrev han under ett annat kontrakt med restaurangen. Det var en del av planen som gick ut på att skapa sig ett liv i Finland.

- Finland är ett av de finaste länderna i världen. Hälsovård som alla har tillgång till. Gratis skolgång och utbildning. Gratis! Var annanstans kan du få det än i Finland?

Han är mycket belåten över hur bra han tycker att allt fungerar här i Finland, och återkommer till känslan av trygghet som han upplever, som inte fanns hemma i Filippinerna.

- Jag ser hur samhället hjälper oss utlänningar. Det inspirerar mig till att bli mera ansvarsfull och i min tur bidra med vad jag kan. Samhället hjälper mig och jag hjälper samhället.

Gick till skolan för att be om råd

Snart började Richard Agbada med processen att få sin fru och sin då sjuåriga dotter till Finland. Han berättar att han hade en lista på vad som krävdes för att man ska få ta sin familj till landet. Man måste bland annat kunna bevisa att man har någonstans att bo och att man kan försörja familjen.

Han hade en liten lägenhet med bara ett sovrum. Den nya lönen han förhandlat sig till räckte. Han bockade snart av alla punkter på listan, och ett år efter att han anlänt till Finland kom de.

- När jag fick hit dem... Det var den lyckligaste dagen i mitt liv!

Migrationsverkets dörr i Reso.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Det första Agbada gjorde var att se till att hans fru och dotter fick finländska personnummer. Sedan letade han och hustrun rätt på en plats där hon kunde börja lära sig finska. Han hade redan innan familjen anlände tagit reda på var dottern skulle gå i skola.

- Jag gick till första bästa skola och frågade om råd. Då fick jag veta att min dotter redan var insatt i systemet och att man redan hade valt en skola åt henne.

Agbada ler stort. Det här är fantastiskt, tycker han. Att man blir omhändertagen på det här sättet.

- Vi är trygga i Finland. Verkligen trygga. Människorna är snälla och vänliga, även om de kan vara lite kyliga och behöver sitt personliga utrymme.

Ambition

Hustrun var sjuksköterska hemma i Filippinerna, och så fort hon kunde gick hon en tvåårig påbyggnadsutbildning för att kunna jobba som sköterska också i Finland.

Sen två år tillbaka jobbar hon nu vid Dals sjukhus i Helsingfors. Dottern är i dag en fjortonåring som talar flytande finska. Familjen har dessutom utökats med en treårig flicka. Det har många gånger varit tungt och kämpigt att bygga upp det nya livet i Finland, men Richard Agbada upplever att han har lyckats.

- Det är inte bara jag som har åstadkommit det här. Det är hela familjen som har jobbat hårt och bra tillsammans.

Agbada poängterar hur viktigt han tycker att det är att man visar ambition och en vilja att arbeta för det man vill ha. Det är karaktärsdrag han hade fått lära sig av sina föräldrar.

- Jag ville inte pusta ut när jag hade kommit hit. För mig var det bara början. Bara början.

Kocken Richard Agbada sorterar köksredskap i restaurangköket.
Bildtext Till jobbet hör också att hålla ordning i köket.
Bild: Yle/ Karin Filén

Richard Agbada berättar att han varje dag medvetet försöker ha en positiv attityd på jobbet och arbeta hårt.

- Jag försöker vara mitt bästa jag. Här i Finland ser din chef dig, och om han tycker att du gör ett bra jobb märker han det och kan ge dig en befordran och högre lön.

Kände till Finland från förut

Det bör nämnas att det kanske varit lättare för Agbada än för många andra filippinier att göra upp en plan och att anpassa sig till Finland, eftersom han redan hade lite erfarenhet av Finland. Han arbetade i början av 2000-talet i några år på ett kryssningsfartyg på Östersjön. Han räknar upp:

- Alexandersgatan, Stockmann, Nokia... Helsingfors och Finland var inte helt främmande för mig. Jag googlade också hemma i Filippinerna en hel del för att ta reda på mera.

Richard Agbada vet att det många gånger är svårt, "en berg-och-dalbana", som han uttrycker det, men han tycker inte att någon ska tycka synd om hans landsmän som kommer hit och arbetar för låg lön.

- Rekryterarna tvingar ingen att ta det här erbjudandet. Det är upp till var och en själv. Och sen är det upp till var och en själv om man vill lyckas.

Diskussion om artikeln