Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koponen och Markkanen har dragningskraft – hemma-EM blir en publikfest

Från 2017
Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettman med Lauri Markkanen och Petteri Koponen.
Bildtext Henrik Dettman och lagets stjärnor väntar redan på att hemma-EM ska börja.
Bild: Lehtikuva

Om dryga tre månader inleder Finland basket-EM i Helsingfors och redan nu är merparten av biljetterna sålda. Publiken gillar våra spelare, säger Henrik Dettmann efter att han nominerat den första spelartuppen.

Landslagets chefstränare presenterade på torsdagen en lista på 34 spelare som före EM ska bantas ner till 12. Flera unga spelare finns med i det här skedet då landslagsledningen vill skicka en hälsning åt spelarna att de har ledningens förtroende.

– Det är ingen ny grej att nominera så här många spelare i det här skedet. Det handlar om en långsiktigare satsning där vi redan har VM 2019 och kommande OS-turneringar i tankarna, säger Henrik Dettmann till Yle Sporten efter landslagets mediaträff i den kommande EM-arenan i Helsingfors.

Det är först 72 timmar före öppningsmatchen mot Frankrike den 31 augusti som den slutliga truppen måste tas ut. Utan att gå in på några namn har Dettmann en plan om hur stommen i hans lagbygge kommer att se ut.

– Ungefär 8–10 spelare kan känna sig ganska säkra om en plats i EM-laget. Oftast blir det mest diskussion kring de två sista namnen som nomineras. De är också viktiga val för väljer man fel kan det påverka stämningen i laget negativt.

Koponen och Markkanen de intressantaste namnen

Petteri Koponen och Lauri Markkanen hör säkert till spelarna som inte behöver oroa sig över sin medverkan. Inför tidigare mästerskap har Koponen dragit till sig den största uppmärksamheten men i år får han sällskap av Markkanen i rampljuset.

– Koponen är vår superstjärna och han har bevisat att han är värd den statusen. Finländsk media har sedan gjort Markkanen till en lika stor stjärna vilket de har all rätt göra. Jag tror inte Lauri Markkanen har några problem med publikens höga förväntningar.

Dettmann ser en positiv utveckling i processen som kulminerar i nomineringen av den slutliga truppen.

– Tävlingen om platserna i laget är hård och har blivit hårdare för varje mästerkap. För några år sedan var det svårt att få ihop tio spelare, men ju bättre vi presterat desto svårare har det blivit för mig, säger Dettmann och drar på munnen.

Publikfest på kommande

Finland spelar sina gruppspelsmatcher i Arenan i Helsingfors mellan den 31 augusti och 6 september. Till öppningsmatchen mot Frankrike har det redan sålts ungefär 10 000 biljetter. Även till de övriga matcherna mot Slovenien, Polen, Grekland och Island har över 80 procent av inträdesbiljetterna gått åt.

– Egentligen är jag inte överraskad. Fansen har varit på plats och stöttat oss på ett fantastiskt sätt i EM och VM runt omkring i Europa. Det har märkts i Finland att det finns en beställning på ett framgångsrikt landslag i inomhussporterna, säger Dettman.

– Skulle jag vara en basketsupporter är mitt tips att inte dyka upp en timme före match till biljettluckan. De biljetter som ännu finns kvar kommer säkert att gå åt.

I EM-turneringarna i Slovenien och Frankrike samt i VM i Spanien har Finland spelat så gott som på hemmaplan tack vare de blåvita fansens otroliga intresse att stöda sitt basketlandslag.

– Ska vi få en riktig hemmaplansfördel i Helsingfors ska hallen helst vara full till sista plats. Publiken gillar våra spelare och våra spelare gillar publiken, avslutar Henrik Dettman.

Finlands spelartrupp inför hemma-EM:

Roope Ahonen, Kolossos Roudou (GRE)
Harold "Fiifi" Aidoo, Grand Canyon (NCAA)
Joonas Cavén, Tampereen Pyrintö (FIN)
Tuomas Hirvonen, Kouvot (FIN)
Shawn Hopkins, Troy (NCAA)
Shawn Huff, Frankfurt Skyliners (GER)
Okko Järvi, Salon Vilpas (FIN)
Antti Kanervo, Roanne (FRA)
Ville Kaunisto, Kouvot (FIN)
Mikko Koivisto, Salon Vilpas (FIN)
Petteri Koponen, FC Barcelona (ESP)
Tuukka Kotti, Crailsheim Merlins (GER)
Gerald Jr Lee, Helsinki Seagulls (FIN)
Carl Lindbom, Helsinki Seagulls (FIN)
Alexander Madsen, USK Praha (CZE)
Lauri Markkanen, Arizona (NCAA)
Edon Maxhuni, HBA Helsinki (FIN)
Oskar Michelsen, Davidson (NCAA)
Alex Murphy, Northeastern (NCAA)
Erik Murphy, SIG Strasbourg (FRA)
Juho Nenonen, Salon Vilpas (FIN)
Samuli Nieminen, Stephen F. Austin (NCAA)
Antto Nikkarinen, Helsinki Seagulls (FIN)
Mika Nuolivirta, Freed-Hardeman (NJCAA)
Matti Nuutinen, Roanne (FRA)
Anton Odabasi, Trabzonspor (TUR)
Matias Ojala, Salon Vilpas (FIN)
Topias Palmi, Tampereen Pyrintö (FIN)
Hannes Pöllä, HBA Helsinki (FIN)
Julius Rajala, Southern Indiana (NCAA2)
Teemu Rannikko, Kataja Basket (FIN)
Arttu Saarijärvi, Kouvot (FIN)
Sasu Salin, CB Gran Canaria (ESP)
Jamar Wilson, Estudiantes Madrid (ESP)

Diskussion om artikeln