Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värnpliktsbrev skapar oro och iver bland svenska 18-åringar

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 18:43.
Fyra 18-åringar i soffan i skolans aula, glada, ser in i kameran.
Bildtext Värnplikten både lockar och förskräcker. Daniel Fred tänker meddela sitt intresse, medan studiekompisarna lutar mot att inte göra värnplikten.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Många är ivriga över att få visa sin försvarsvilja, medan andra blir oroliga och stressade. Den allmänna värnplikten väcker diskussion bland svenska 18-åringar, men än så länge tvingas ingen att rycka in.

Det är länge sedan "milin" eller "lumpen" som man säger i Sverige, senast var ett samtalsämne bland 18-åringar, som här på Handelsgymnasiet i Stockholm.

Men för några veckor sedan har alla som fyller 18 år i år, fått ett brev hem. Det är en uppmaning att fylla i ett frågeformulär för att meddela sitt intresse för att göra militärtjänst. När värnplikten återinförs så är det första gången som alla killar och tjejer, 90 000 personer i en årskull, får frågan.

- Jag blev lite chockad först. Alla sade att brevet skulle komma, men jag trodde inte att jag skulle få det. Jag blev inte rädd, men jag var lite negativt inställd redan då, säger Astrid Magnusson.

Hennes studiekompis Daniel Fred säger å sin sida att han hoppas få göra värnplikten.

Daniel, i närbild, grön tröja, tapeter med björkar i bakgrunden, skolans aula.
Bildtext Sveriges försvar är svagt och behöver all hjälp det kan få, säger Daniel Fred.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

- Jag har hört att Sveriges försvar inte är så starkt, men jag känner att jag kan stärka upp det lite faktiskt. Jag anser att försvaret behöver all hjälp det kan få, så då måste man ju ställa upp, säger Fred.

"Risken är liten att vi måste tvinga någon"

Till en början väljs bara 4000 personer ut per år, på basis av motivation och hälsotillstånd. Av dem kommer 2000 att tas in via rekryteringen av frivilliga 19-åringar och äldre. Högst 2000 kommer alltså att antas av de värnpliktiga 18-åringarna.

Rekryteringsmyndigheten , som ansvarar för processen, säger att man redan nu kan se att många fler kommer att meddela sitt intresse för att göra värnplikt än de som kommer att antas. Till och med en tredjedel av de tillfrågade visar på ganska stort, eller mycket stort intresse, visar Rekryteringsmyndighetens stickprov.

Artikeln fortsätter efter klippet.

Sverige återinför värnplikten - Spela upp på Arenan

- Risken är väldigt liten att vi i praktiken måste tvinga någon. Men om intresset hade varit mindre så skulle vi ju vara tvungna att göra det, säger Bengt Forssten, avdelningschef vid Rekryteringsmyndigheten

- En del kommer till och med att bli besvikna över att de inte kom med.

I framtiden kan tvång bli aktuellt

I praktiken kommer ingen alltså att tvingas i den här rekryteringsomgången, även om det kallas värnplikt. Plikt kallas det därför att man förbinder sig till tjänstgöringstiden, om man en gång har blivit antagen.

Staten kan tvinga fler att anmäla sig, om säkerhetsläget förändras.
Planen är att beväringarna om några år ska vara dubbelt fler, och då kan en del komma att kallas in med tvång. Det delar åsikterna bland de gymnasister som Yle Nyheter träffar.

- Jag känner att Sverige är ett så neutralt land, så jag tycker inte att vårt försvar är så viktigt nu. Vi har ett bra sammanhang av länder runt om kring oss och jag ser inget behov av en armé, så som andra länder har, säger Philip Palmgren, som tänker meddela att han inte är intresserad.

Jämställt - alla killar och tjejer ska anmäla sig

Bland de äldre årskullar som har sökt sig till militären på frivillig väg brukar en tredjedel vara kvinnor. Man förväntar sig en liknande fördelning också bland de värnpliktiga.

Men tjänstgöringstiden som för de flesta är nio till elva månader avskräcker också. Isabelle Appelberg Gustafsson har inte ännu bestämt sig för om hon ska meddela sitt intresse.

Vad anser du om den jämställda värnplikten?

- Jag tycker att det är jättebra. Varför ska bara killar göra det? Vi är ett lika stort samhälle med kvinnor också. Så jag tycker att det är jättebra.

Akut brist på personal - försvarsmakten för synlig kampanj

Den huvudsakliga orsaken till att värnplikten återinförs är att det råder akut personalbrist inom försvarsmakten. Ju fler som har gått den militära grundutbildningen desto fler väntar man sig att söker sig vidare till andra utbildningar och jobb inom försvarsmakten.

Testa dina gränser och försvara Sveriges, står på en reklamaffisch med en ung tjej i profil
Bildtext Försvarsmakten rekryterar genom en omfattande kampanj i tidningar, tv och på stan.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Försvarsmakten har fört rekryteringskampanjer i flera veckor med reklamaffischer över hela väggar i Stockholms tunnelbana. Man försöker locka med sloganer om allt från att hålla sig vältränad till att försvara den svenska demokratin.

De första värnpliktiga kommer att rycka in sommaren 2018.

Diskussion om artikeln