Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 40 homosexuella har flytt Tjetjenien

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 10:30.
Stöddemonstration för tjetjenska homosexuella i Melbourne.
Bild: EPA

Europaparlamentet gick igår ut med ett kraftigt utlåtande om den svåra situationen för homosexuella i den ryska republiken Tjetjenien.

Europaparlamentet kräver att förföljelserna av homosexuella i Tjetjenien upphör. Ledamöterna konstaterar att huvudansvaret för situationen ligger hos den ryska regeringen i Moskva.

Ledamöterna efterlyser en objektiv undersökning där också EU borde engagera sig.

Samtidigt fortsätter ryska frivilligorganisationer att evakuera homosexuella från Tjetjenien.

Den heta linje som Rysslands HBTQ-nätverk satte upp för en månad sedan har hittills fått ta emot 80 samtal. Nätverket har hjälpt 42 personer, varav nio redan har lämnat Ryssland.

– Hjälpen går inte enbart ut på att evakuera folk, utan den ser också till att de drabbade har nånstans att bo, att det finns mat på bordet, men också psykologisk, medicinsk och juridisk hjälp, förklarar Igor Kotjetkov som är verksamhetsledare för nätverket.

Trög EU-byråkrati

I ett pressmeddelande kritiserar HBTQ-nätverket den europeiska byråkratin.

– Trots alla officiella uttalanden bromsar många EU-länder visumprocessen för de drabbade från Tjetjenien, skriver gruppen.

Nätverket uttrycker också sin förvåning och uppmanar de europeiska regeringarna att agera ansvarsfullt och göra allt man kan för att rädda liv.

– Myndigheterna är förstås oroliga för flyktingproblem och terroristhot och därför stöter även vi på problem, säger Igor Kotjetkov.

Enligt nätverket har trakasserierna i Tjetjenien nu upphört. De personer som fängslades har börjat friges.

Samtidigt finns det information om att den tjetjenska polisen utövar utpressning gentemot anhöriga.

Polisen kräver att folk skriver under papper om att man inte har några klagomål gentemot myndigheternas agerande.

Rapport på gång

Det var i början av april som den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporterade att över hundra homosexuella män hade gripits i Tjetjenien.

Enligt tidningen hade männen samlats ihop och förts till särskilda fängelser och där utsatts för tortyr, minst tre hade mist livet.

De tjetjenska myndigheterna har dementerat uppgifterna med motiveringen att det inte finns några homosexuella i republiken.

Rysslands HBTQ-nätverk fortsätter sina egna undersökningar och publicerar en större rapport om saken i slutet av maj.

Diskussion om artikeln