Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så fortsätter VM-festen: Lejonen möter Tre Kronor i den senare semifinalen

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 07:30.
Hockeylejonen möter Sverige i VM-semifinal med start klockan 20.15 på lördag.
Bildtext Hockeylejonen möter Sverige i VM-semifinal med start klockan 20.15 på lördag.
Bild: All Over Press

Finlands VM-semifinal mot Sverige i Köln blir den senare av lördagens två matcher, med nedsläpp i grannfejden klockan 20.15. En tidtabell som sett till de senaste åren minskar chansen för ett nordiskt guld.

Det blir två hockeyklassiker i lördagens VM-semifinaler då Kanada möter Ryssland och Sverige ställs mot Finland. Men i vilken ordning matcherna skulle spelas var oklart ännu nån timme efter att de fyra kvartsfinalerna var avklarade.

Till slut beslöt arrangörerna att hålla fast vid turneringens ursprungliga regelverk som säger att det bäst rankade laget som finns kvar i VM ska få fördelen av att spela i den tidigare matchen. Det är gruppvinnaren och regerande världsmästaren Kanada.

Tidig väckning i Kanada

Men tv-bolag har sitt att säga till om och exempelvis experten Antti Törmänen i CMore:s VM-studio utgick lugnt från att kanadensiska tv-tittare gör att Lönnlöven ändå spelar i den senare matchen och att Finland-Sverige inleder. Men så gick det alltså inte, semifinalerna spelas enligt följande tidtabell på lördag (finsk tid):

Kl. 16.15 Kanada–Ryssland
Kl. 20.15 Sverige–Finland

Att det med tanke på guldkampen finns en liten fördel av att spela i den tidigare semifinalen vittnar åtminstone de senaste turneringarna om. Fyra timmar extra vila inför söndagens final kan vara en faktor som spelar in.

Ledig lördag 2011

I fjol i Moskva blev Kanada världsmästare efter att ha spelat i den senare semifinalen, men före det hade slutliga vinnaren kommit från den första semifinalen i fem raka turneringar där semifinalerna spelats på lördag inför söndagens avslutning.

Kanada 2015, Ryssland 2014, Sverige 2013, Ryssland 2012 och Tjeckien 2010 blev alla världsmästare via den första semifinalen. När Finland vann VM-guld 2011 spelades semifinalerna redan på fredag och finallagen hade en ledig lördag inför söndagens guldmatch.

Årets VM-final spelas i Köln med start klockan 21.45 på söndag. Bronsmatchen inleds klockan 17.15.

Diskussion om artikeln