Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk polischef åtalas för knarksmuggling - fallet påminner om Aarnio

Från 2017
Flera svarta paket som innehåller knark i en blå plastlåda.
Bildtext Arkivbild från Finlands tull på smugglat knark i en plastlåda.
Bild: Tullen

En hyllad tidigare polischef står åtalad för att ha hjälpt en knarksmugglare att föra in tonvis med hasch i Norge. På fredagen fortsätter slutpläderingen.

Den tidigare polischefen Eirik Jensen står åtalad för att i åratal ha hjälpt en av Norges största narkotikasmugglare att få in nästan 14 ton hasch i landet.

En man som har fått smeknamnet "Haschbaronen" har erkänt att han under 20 års tid smugglade in enorma mängder hasch i Norge.

Mannen hävdar att operationen möjliggjordes bland annat genom att Jensen skickade kodade meddelanden med information om när risken var minst för att polisen eller tullen skulle upptäcka en leverans.

Den tidigare polischefen nekar till anklagelserna och säger att haschbaronen ljuger för att själv få ett lindrigare straff.

Kodade meddelanden och pengar i väggen

Bland de tyngsta bevisen finns omkring 1 500 kodade textmeddelanden mellan Jensen och haschbaronen.

Dessutom har man hittat stora mängder kontanter hos den tidigare polischefen, bland annat 30 000 kronor inne i en garagevägg.

Försvaret hävdar att åklagarsidans bevisning har försvagats under rättegången.

– Många av de vittnen och skriftliga bevis som man trodde skulle indikera skuld har visat sig vara mycket mer osäkra. Vi menar att hans oskuld har stärkts under rättegången, säger försvarsadvokaten John Christian Elden till Sveriges radio.

Påminner om Aarniofallet

Jensen hyllades under sin karriär för sin hårda kamp mot organiserad brottslighet i Osloområdet. Det är första gången en polis i Norge står inför rätta för så allvarlig brottslighet.

Fallet har många gemensamma drag med Aarniofallet och fick därför norska medier att intressera sig för rättegången i Finland.

Jari Aarnio, som var chef för narkotikaroteln i Helsingfors, dömdes vid årsskiftet till tio års fängelse för smuggling av hasch och missbruk av tjänsteställning.

Rättegången mot Jensen har pågått i fyra månader i Oslo tingsrätt och avslutas på tisdag. Eirik Jensen riskerar upp till 21 års fängelse. Domen väntas i juni.

Diskussion om artikeln