Sill med täcke
Sill med täcke är en ”sovjetisk” klassiker som gör i lager med sill, lök, potatis, morot och rödbeta. Den är mycket omtyckt av Zinaida Lindén, hennes dotter och mamma. Zinaida lagade den aldrig själv hemma, för den lagades inte utan köptes färdig.
Sill med täcke
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 60 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 350 gram (g) sillfile - salt sill, inte sötad eller marinerad
- 1 st gul lök
- 3 st potatis
- 3 st morot
- 2 st rödbeta - eller 4 små rödbetor
- 3 st ägg
- majonnäs
Instruktioner
Sill med täcke är en ”sovjetisk” klassiker som gör i lager med sill, lök, potatis, morot, ägg och rödbeta. Den skall stå och dra 2-3 timmar i kylskåpet innan den serveras.
OBS! Använd salt sill, inte sötaktiga eller marinerade sorter. Saltad sill hittar du i saluhallar eller välsorterade varuhus.
Koktid för rödbetor:
späda, hela sommarbetor 15-20 minuter
hela vinterbetor 45-60 minuter
skurna vinterbetor 20-30 minuter
Gör så här:
Koka potatisen, morötterna och rödbetorna. Låt dem svalna och skala dem.
Koka äggen cirka 10 minuter tills hårdkokta. Låt dem svalna och skala dem.
Skär sillen i tärningar och lägg den nederst.
Hacka löken och lägg ovanpå. Bred ut litet majonnäs.
Riv den kokta potatisen och bred ut. Bred ut litet majonnäs.
Riv moroten grovt och bred ut. Bred ut litet majonnäs.
Det nästöversta lagret är hackade ägg och ett lager majonnäs.
Det översta lagret är den grovrivna, kokta rödbetan.