Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump beger sig ut på turné i världen - många politiska och diplomatiska fallgropar på vägen

Från 2017
Uppdaterad 20.05.2017 06:51.
USA:s president Donald Trump med hustrun Melania avreste till Saudiarabien - Spela upp på Arenan

President Donald Trump inleder nu en rundtur i världen. Det är hans första utlandsresa som president.

Presidenten kommer att besöka Saudiarabien, Israel och Vatikanen - symboliska hemvister för islam, judendomen och kristendomen.

Trumps val av resa skiljer sig från föregångarnas. En amerikansk president reser traditionellt först till Mexiko och Kanada - och har inte haft för vana att genast åka ut på stora turnéer som denna.

Enligt Vita huset ska Trump under sin resa bland annat beskriva hur strategin "Amerika först" (fokus på amerikanska intressen och USA:s säkerhet) kan kombineras med USA:s globala ledarskap.

Meningen med resan är att föra alla olika länder och religioner samman till en gemensam kamp mot intolerans och radikalisering.

― Donald Trump före sin avresa

President Trump sade före sin avresa att hans uppgift inte är att diktera för andra hur de ska leva. Avsikten är att bygga upp en koalition av vänner och partner med det gemensamma målet att bekämpa terrorism och att skapa trygghet och stabilitet i det krigshärjade Mellanöstern.

Att kampen mot intolerans ingår i retoriken kan kanske ändå ses som en aning förvirrande. Trump har upprepade gånger kritiserat islam och muslimer. "Jag tror att muslimerna hatar oss", sade han i mars 2016. Han har också omgärdat sig med antimuslimska rådgivare.

Under resan ingås också omfattande affärer - bland annat för försvarsindustrins del.

Presidentens hustru Melania Trump följer med på resan.

Många fallgropar på vägen

Förhandsspekulationer förekommer kring den oberäkneliga Donald Trump och riskerna för att han trampar i klaveret. Det finns många politiska och diplomatiska fallgropar på vägen.

Förväntningarna sägs ligga på så låg nivå att en del bedömare ser resan som framgångsrik redan om Trump lyckas med att undvika att uttrycka sig kränkande eller nedlåtande.

Trumps fredsbudskap väcker skepsis på sina håll. Den amerikanska tidskriften Atlantic kallar resan "Trumps abrahamska äventyr".

Saudiarabien 20-21.5

Turnén inleds i Saudiarabien. I Riyad träffar Trump Saudiarabiens kung Salman och andra saudiska ledare från shejkdömen vid Persiska viken.

På söndag håller han ett anförande om islam. Under en lunch med över 50 arabiska och muslimska-ledare diskuteras hur man ska konfrontera radikala ideologier och förhindra olaglig finansiering.

Trump säger sig vilja främja mer moderat islam.

Också hotet från terrororganisationen IS samt kriget i Jemen finns på agendan.

Trump kommer bra överens med saudierna

Trots de fräna tonerna under valkampanjen är saudiernas förväntningar på Trump stora.

Trumps attityd skiljer sig klart från Barack Obamas. Obama förde fram kritik och försökte dessutom förbättra de diplomatiska relationerna med Iran.

Saudierna delar Trumps fientliga inställning till Iran och ser landet som ett stort hot. Trump väntas inte heller ställa pinsamma frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

Salman bin Abdul Aziz och Donald Trump i Vita huset 14.3.2017.
Bildtext Salman bin Abdul Aziz och Donald Trump i Vita huset 14.3.2017
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USA:s försvarsindustri gagnas av att det under resan kommer att ingås mycket värdefulla kontrakt med saudierna.

Moderata religiösa strömningar är ändå inte något som man förknippar med det saudiska kungariket.

Den saudiska regeringen har anklagats för att stöda religiös extremism som kan leda till terrorism. Regeringen har i tiotals år lagt ner flera miljarder dollar på att främja ultrakonservativa inriktningar som uppmanar sina anhängare att hata och kämpa mot de otrogna, skriver The Washington Post.

Också den högerextrema sajten Breitbart talar om en saudisk export av jihadistisk ideologi som har pågått länge.

Saudiarabien vill hålla kvinnor som slavar och mörda gaypersoner

― Donald Trump 16.6.2016

- Den 14 juni 2016 skrev Trump under sin valkampanj på Facebook: "Saudiarabien, och många av de länder som gav stora summor till Clintons stiftelse, vill hålla kvinnor som slavar och mörda gaypersoner. Hillary måste returnera alla pengar från sådana länder!" (Saudi Arabia and many of the countries that gave vast amounts of money to the Clinton Foundation want women as slaves and to kill gays. Hillary must return all money from such countries!)

Trump har också flera gånger sagt att den saudiska regeringen kan ha haft kopplingar till attackerna mot USA den 11 september 2001.

Det är inte heller särskilt länge sedan Trump försökte införa ett totalförbud för en del muslimers inresa till USA - något som det visserligen sattes stopp för i domstol.

Israel 22-23.5

Under sitt besök i Israel träffar Trump bland annat president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel välkomnar Donald Trump.
Bildtext Trump ska göra Israel stort
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump har också accepterat en inbjudan till ett möte med den palestinska presidenten Mahmoud Abbas. Det mötet tros äga rum i Betlehem på Västbanken den 23 maj.

Det finns också uppgifter om att Trump kommer att hålla ett trilateralt möte med både Abbas och Netanyahu.

Enligt planerna besöker Trump också klagomuren i östra Jerusalem.

Trump har haft nära relationer med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu - ytterligare en ledare som inte kunde enas med Barack Obama, och som motsatte sig USA:s förhandlingar med Iran.

Benjamin Netanyahu
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (Arkivbild)
Bild: EPA/ABIR SULTAN / EPA / POOL

Besvärliga frågor kan dyka upp i Israel

Även om Trump kan vänta sig ett varmt välkomnande från den israeliska regeringens sida kan det dyka upp besvärliga frågor.

Trump har gjort en rad märkliga uttalanden - som ibland har varit sinsemellan motstridiga - om den israelisk-palestinska fredsprocessen.

Trump har vacklat i sitt stöd för en tvåstatslösning. Han har också vägrat att fördöma de israeliska bosättningarna på Västbanken - en klar avvikelse från USA:s långvariga policy.

I onsdags lovade Trump se till att en överenskommelse ("deal") nås mellan de båda parterna - och så tillade han överraskande:

- Det är något som jag faktiskt tror att kanske inte är så svårt som människor under årens lopp har trott.

Jerusalem välkomnar Donald Trump.
Bildtext Jerusalem välkomnar Donald Trump.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Trump kommer sannolikt att tillfrågas om sitt löfte att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Också tidigare amerikanska presidenter har haft liknande idéer men backat från det eftersom de befarat att en sådan åtgärd skulle leda till att våldet blossar upp än en gång.

Att det nyligen förekommit uppgifter om att Trump skulle ha fört israeliska underrättelsehemligheter vidare till Ryssland är ytterligare ett irritationsmoment i relationerna mellan Israel och Trump.

Italien, Vatikanen 24.5

Påven Franciscus och president Trump träffas i Vatikanen den 24 maj.

Påven Franciscus
Bildtext Påven Franciscus (Arkivbild)
Bild: AFP / Lehtikuva

Påven har för övrigt konstaterat att Trumps planer på att bygga en mur för att stoppa invandring från Mexiko inte är "kristet".

Belgien, Bryssel 24-25.5

I Bryssel har det planerats demonstrationer den 24 maj inför Natos toppmöte som hålls följande dag.

Trump deltar den 25 maj i Natos toppmöte där 28 Natoländer sammanstrålar. Finansieringen av Nato samt konflikten i Ukraina hör till diskussionsämnena.

Italien, Sicilien 26.5

Trump deltar i G7-ländernas toppmöte i Taormina på Sicilien.

Hem till problemen i Washington 27.5

Hemma i USA är Trump tillbaka i hetluften. Där gör den nytillsatta särskilda åklagaren Robert Mueller en brottsutredning som gäller misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentvalskampanj.

Trump har anklagats för lagtrots efter att han avskedade FBI-chefen James Comey som utredde Rysslandskopplingarna.

Trump misstänks vidare för att ha bett Comey lägga ned utredningen kring den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.


(Källor: The Washington Post, Breitbart, Reuters, The Atlantic, Dagens Nyheter, Yle)

Diskussion om artikeln