Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vandafullmäktige behandlar inte förslag om att dra sig ur Fennovoima

Från 2017
Tre män i grälla arbetskläder på Fennovoimas bygge.
Bildtext Fennovoima vill bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Österbotten.
Bild: Fennovoima

Fullmäktige i Vanda kommer inte att behandla motionen som går ut på att Vanda Energi borde dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Orsaken är att motionen har för få undertecknare. Att Helsingfors vill dra sig ur projektet kan konkret enbart innebära en extrainsatt bolagsstämma.

I Vanda hade motionen om att dra sig ur Fennovoimas kärnkraftsprojekt i Pyhäjoki skrivits under av 14 ledamöter, inklusive Timo Juurikkala (Gröna) som har gjort motionen. För att den ska behandlas i fullmäktige krävs ändå 15 underskrifter.

Motionen behandlades i stadsstyrelsen som anser att det inte finns orsak att dra sig ur kärnkraftsprojektet.

I Helsingfors beslöt fullmäktige den här veckan med två rösters marginal att Vanda Energi borde dra sig ur projektet. Också det beslutet fattades utgående från en motion.

Helsingfors äger 40 procent av Vanda Energi och Vanda äger 60 procent. Vanda Energi äger i sin tur fem procent av aktierna i Fennovoima.

Kan bli extrainsatt bolagsstämma

Konkret kan beslutet i fullmäktige i Helsingfors innebära en extrainsatt bolagsstämma där Vanda Energis ägande i Fennovoima diskuteras. Vanda Energis styrelseordförande Tommi Valtonen (Saml) säger till Yle Uutiset att bolagsstämman kan ordnas i slutet av sommaren eller början av hösten.

Om Vanda Energi vill sälja sina aktier i Voimaosakeyhtiö SF, som är majoritetsäagre i Fennovoima, måste aktierna hitta en ny köpare.

Dessutom ska styrelsen för Voimaosakeyhtiö SF godkänna affären.

Byggandet av Fennovoimas kärnkraftsverk i Pyhäjoki norra Österbotten har ännu inte fått bygglov av statsrådet. Fennovoima hoppas att lovet ges 2018 och att produktionen av energi kan inledas som planerat 2024.

Diskussion om artikeln