Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Novium lämnar SSI och Studentbladet – "No hard feelings"

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 16:36.
studenbladet
Bildtext Studentbladet utkommer nu endast i digital form, inte längre som papperstidning.
Bild: Yle/Andy Ödman

Yrkeshögskolan Novias studerandekår Novium lämnar Svenska Studerandes Intresseförening, vars viktigaste uppgift är att ge ut Studentbladet.

Beslutet att lämna föreningen grundar sig på att Studentbladets kvalitet inte motsvarar den medlemsavgift som Novium betalar till SSI.

Sedan Studentbladet övergick från papperstidning till en nyhetssida på webben har Novium följt med utvecklingen och anser att resultatet inte har uppfyllt förväntningarna.

Trots att Studentbladet nu i huvudsak är en digital plattform, kommer en papperstidning att ges ut en gång per år enligt den nya modellen.

- Den främsta orsaken är att medlemsavgiften vi betalar är väldigt hög om man ser till det som vi får för pengarna, nämligen en produkt som alla andra också har tillgång till. Betalande som icke-betalande kårmedlemmar har tillgång till Studentbladet, säger Noviums styrelseordförande Jenny Melin.

Eftersom medlemsavgiften inte heller kommer att sänkas ser Novium ingen annan utväg än att lämna SSI.

– För pengarna vi betalar får vi inte tillgång till något extra.

Novium har betalat 14 000 euro om året enligt Studentbladet.

"Jag är lite arg!"

På SSI ser man inte med blida ögon på Noviums beslut.

– Jag är lite arg. Att Novium lämnar SSI kommer som en blixt från klar himmel. Jag tycker att hela den här processen har hänt utan vår involvering i stor grad, säger SSI:s ordförande Jonatan Svensson.

Novium är studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia och är verksam i Vasa, Jakobstad, Åbo och Raseborg och den sista kåren utanför Helsingfors som fortfarande var medlem i SSI, fram till fredagen. Nu är det endast Helsingforskårer och nationerna som är medlemmar i SSI.

Kommer Studentbladet nu att bli en tidning som främst bevakar helsingforsstuderandes intressen?

– Nej, vi är en organisation som bevakar alla svenskspråkiga studerande inom universitet, yrkeshögskolor och nationer i Finland. Det kommer vi att göra oavsett om Novium är med eller inte, säger Svensson.

Ingen överraskning

Från Noviums sida menar man att beslutet inte kan ha kommit som en total överraskning.

– Vi har pratat om det här i två år ungefär med styrelsen och fullmäktige. Vi känner i alla fall inte att det här kom som en överraskning, säger Melin.

Enligt Melin är det här ett beslut som vuxit fram under ett par år.

– Vi har varit med och utvecklat och kämpat för tidningen, men jag känner att vi har stagnerat lite. No hard feelings – vi blev helt enkelt tvungna att lämna.


Uppdatering 19.5.2017 kl. 12.46: Studentkåren Novium ändrades till studerandekåren Novium.
Uppdatering 19.5.2017 kl. 13:22 : Rubriken ändrad. Fler kommentarer från SSI och Novium.
Uppdatering 19.5.2017 kl. 16.30: Specificering om att SSI representerar alla svenskspråkiga studerande inom universitet, yrkeshögskolor och nationer i Finland. Tillägg om att Studentbladet enligt den nya modellen kommer att ge ut en papperstidning om året.

Studentbladet

Nya Studentbladet är till för alla - också de som inte bryr sig

Studentbladet lanserar en ny sajt som är till för alla.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln