Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utredningen mot Julian Assange läggs ner

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 16:49.
Julian Assange har hållit framträdanden från balkongen på Ecuadors ambassad i London under sina två år i huset.
Bild: EPA/KERIM OKTEN

Utredningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ner. Svenska medier rapporterar att överåklagaren Marianne Ny har hävt häktningen av Assange.

- Jag har idag beslutat att häva beslutet om häkting av Julian Assange i hans frånvaro och att återkalla den europeiska arresteringsordern om att han ska återlämnas till Sverige, sade överåklagaren Marianne Ny vid en presskonferens.

- Jag har också beslutat att lägga ner förundersökningen mot Julian Assange för våldtäkt, mindre grovt brott, fortsatte hon.

Ny motiverade sitt beslut bland annat med sin bedömning om att överlämningen av Assange inte kan verkställas inom överskådlig tid.

Enligt henne är alla möjligheter att driva utredningen framåt nu uttömda.

Ny tillade ändå att förundersökningen kan återupptas om Assange skulle återvända till Sverige innan brottet preskriberas i augusti 2020.

Julian Assange har varit häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt sedan 2010, misstänkt för våldtäkt.

Assange blev "mycket lättad"

På grund av Wikileaksshärvan har han levt i asyl på Ecuadors ambassad i London sedan 2012.

Assanges advokat Per E Samuelsson har upprepade gånger krävt att häktningen hävs och i dag kom beskedet att förundersökningen mot Assange läggs ner.

– Det är en total seger för Julian Assange. Han är fri att lämna ambassaden när han vill. Vi har vunnit Assange-målet. Han är naturligtvis glad och lättad. Men han är kritisk över att det pågått så här lång tid, säger Samuelsson till Sveriges Radio.

Enligt SR hade Julian Assange blivit mycket lättad över beskedet och svarat "Serious, Oh My God"

Misstänkt för våldtäkt i Sverige

Assange har varit misstänkt för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande sedan han besökte Sverige 2010, och två kvinnor hade anmält honom.

Han häktades samma år i sin frånvaro.

Sverige har flera gånger försökt få tillstånd att förhöra honom på Ecuadors ambassad, och lyckades slutligen år 2016.

De svenska åklagarna fick vara närvarande men inte ställa några frågor själva - det var åklagare från Ecuador som förhörde Assange.

Assange har hållit sig på Ecuadors ambassad i rädsla för utvisning till USA, där han hotas av rättegång för att han via Wikileaks läckt tusentals dokument om det amerikanska försvaret och diplomatin.

Kan inte promenera ut från ambassaden

Julian Assange kan trots allt inte lämna ambassaden som en fri man eftersom Wikileaksaffären fortfarande är öppen och för att han beskylls för att brutit mot villkoren för sin borgen då han sökte sig till Ecuadors ambassad.

Den brittiska polisen meddelade omedelbart att Assange grips om han lämnar ambassaden.

Det är inte heller klart om USA begärt Assange utlämnad.

Diskussion om artikeln