Carolina klättrar efter katter - räddningsverket tackar
Till vem ska man ringa om man ser en katt som har svårigheter med att komma ner från sin höga position i ett träd? Räddningsverket eller ett klättringsproffs?
De allra flesta skulle antagligen ringa räddningsverket. Faktum är, att till exempel i Sibbo har åtminstone Nickby-Kyrkoby FBK:s räddningsuppdrag då det gäller djur ökat markant den senaste tiden.
En räddare i nöden
För en tid sedan var det en person som ringde räddningsverket i ett dylikt ärende, men de skulle ha haft möjlighet att hjälpa först senare på kvällen.
Personen ville inte att katten skulle behöva sitta i trädet i ytterligare några timmar, så pesonen i fråga fick idén att i stället ringa Grottan på Bangatan i Borgå - ett centrum för klättringssporten bouldering.
- Det var visserligen inte den här pesonens katt, men de tyckte synd om katten eftersom den hade suttit högt uppe i trädet i ett dygn. Jag meddelade dem att jag i och för sig inte har redskap för sådan verksamhet men att jag nog kan komma och ta mig en titt, berättar Grottans ägare Carolina Mikander.
Erfarenhet av klättring och katter
Mikander har erfarenhet av att hämta ner katter från träd. Hon har egna katter och hon vet att det brukar vara ganska knepigt att få ner dem från sina högt belägna utsiktsplatser.
- Den här gången gick det förvånansvärt bra. Den här katten hoppade helt enkelt upp på min axel och följde med mig ner från trädet, berättar Mikander.
Carolina Mikander misstänker att personen som ringde säkerligen trodde att personalen i Grottan har en massa klättringsredskap, rep och andra saker som kan komma väl till pass i situationer som det här.
- De facto hade jag ingen rekvisita med mig. Jag bara klättrade upp i trädet och ner igen med katten på axeln, skrattar Mikander.
Måste bedöma riskerna
Det händer inte ofta att man ringer till Grottan i det här ärendet, men faktum är att man en gång hörde av sig från Katthuset i Borgå för att höra sig för om det är möjligt att ringa Mikander om det skulle finnas behov att få ner katter från besvärliga platser.
- Jag svarade att jag nog kan komma för att kolla in situationen. Jag kan ju klättra, så en viss nytta av mig kan man ju nog ha i besvärliga situationer, säger Mikander.
Det gäller för Carolina Mikander att från fall till fall bedöma riskerna. Om det finns stadiga grenar ända fram till platsen där katten sitter, är det ingen fara. Men alltid är det inte så.
- En gång var jag tvungen att klättra upp i ett träd bredvid det träd där katten satt för att sen ta mig över från det ena trädet till det andra trädet. Å ena sidan har jag en viss rutin av klättrande och kan det här med balans med mera, men å andra sidan är ju klättring alltid förknippat med risker, säger Mikander.
Bra med hjälp
Vad anser då Räddningsverket i östra Nyland om den hjälp de i sådana här fall får?
- Jag har faktiskt inte hört om att det skulle finnas personer som erbjuder den här hjälpen, men visst är det ju enbart bra för oss, säger räddningschef Peter Johansson.
Ofta får Räddningsverket i östra Nyland samtal av personer vars katt klättrat så högt upp att katten inte vågar komma ner och husse inte vågar klättra upp.
- Vi hjälper förstås till där det är möjligt, men alla platser kan vi inte åka ut till med vår skylift och att skicka upp manskap som inte är specialister på klättring i träd är väl riskfyllt, menar Johansson.
Så räddningen heter Carolina Mikander med andra ord, eller...?
- Visst, man får gärna ringa och jag hjälper nog till om det bara är möjligt, säger Mikander.