Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bermudatriangeln – där fartyg och flygplan försvinner

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 13:45.
sjunkande skepp
Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press

Än en gång har ett flygplan försvunnit i Bermudatriangeln. Genom historien har underliga försvinnanden i triangeln ägt rum. Vad säger myten och är den sann?

Det färskaste försvinnandet handlar om ett litet privatplan med fyra personer ombord. En välkänd designer från New York med sina två barn och pojkvän, som även var planets pilot, har försvunnit i området. Resenärerna var på väg hem till Florida från Puerto Rico. Trots eftersökningar har de inte hittats. Endast skräp från planet har hittats flytande omkring.

Bermudatriangeln, även känd som Djävulens triangel, är ett vagt definierat område i västra Nordatlanten. Triangelns hörn utgörs av Florida i väst, Bermuda i nordöst och Puerto Rico i sydost. I detta område har ett antal båtar, fartyg och flygplan spårlöst försvunnit, förlist eller havererat genom historien.

Även i dagens läge tycks det förekomma spårlösa försvinnanden. Haverierna och försvinnandena har skyllts på allt från ufon, demoner och andra paranormala aktiviteter till stormar och andra väderfenomen. Vi tar en närmare titt på några mystiska försvinnanden och historien bakom mystiken som präglar området.

Ett ufo ovanför vatten.
Bildtext Utomjordingar erövrar Bermudatriangeln.
Bild: © MasPix / Alamy Stock Photo

Några av de många försvinnandena

1.10.2015 El Faro sjunker
El Faro fartyget sjunker med 33 människor ombord. El Faro sjönk till 4500 meters djup då de åkte rakt in i den kraftiga stormen Joaquin. Sista transmissionen från fartyget tyder på att det tappade styrka före det började ta in vatten. En exakt orsak till sjunkandet har inte kommit fram.

5.12.1945 19:e gruppen försvinner
19:e gruppen (eng. Flight 19) bestod av fem torpedflygplan från USA som var ute på träningsuppdrag och spårlöst försvann utanför Florida. Enligt legenden kom det in ett nödrop via radion om tjocka dimmoln och snurrande kompasser.

Försvinnandet gav upphov till ett enormt räddningspådrag. Ett av räddningsplanen försvinner lika spårlöst.

Flight 19
Bildtext Fem torpedflygplan försvinner spårlöst.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

4.3.1918 USS Cyclops försvinner
USS Cyclops var ett fartyg tillhörande den Amerikanska flottan som spårlöst försvann med sina 306 besättningsmän. Orsaken till försvinnandet är än idag ett olöst mysterium. Händelsen ägde rum under första världskriget och Tyskland beskylldes för att ha kapat eller sänkt fartyget. Men de nekade kännedom om fartyget. Enligt de Amerikanska auktoriteterna var orsaken troligen en överraskande storm.

31.1.1921 Carroll A. Deering hittas flytande omkring utan besättning
Carroll A. Deering var en femmastad skonare som hittades strandad utan besättning. Mysteriet kring Deering är ett av de mest omtalade försvinnandena i Bermudatriangeln. Skutan användes i kommersiellt syfte och var lastat med kol då försvinnandet skedde.

Besättningen hittades aldrig och någon klar orsak har inte lagts fram. Det finns teorier om en orkan, sjöröveri, uppror bland besättningen (det lär ha gått rykten om att de var missnöjda med kaptenen) eller att de möjligen kunde ha fallit offer för romsmugglare från Bahamas.

De flesta bevisen tyder trots allt på sjöröveri eller att besättningen av någon orsak var tvungna överge fartyget och helt enkelt hamnat i dåligt väder med livflottarna. Två livflottar var nämligen även försvunna då fartyget hittades.

Upphov till myten

Christofer Columbus historier och anteckningar från sin seglats till den nya världen (1492) är en av orsakerna bakom myten kring Bermudatriangeln. Enligt historien såg han en stor eldbomb slå ner i havet och ett underligt sken på himlen några dagar senare. Troligen handlade det dock bara om en komet som slog ner i havet.

Enligt hans loggbok hade fartygets kompass något fel en dag och gav inte rätt riktningar. Columbus valde att inte berätta om händelsen för sin besättning eftersom han var rädd att de skulle göra uppror. De övriga händelserna hade redan satt sina spår i besättningens beteende.

De första artiklarna och berättelserna om de underliga försvinnandena började forma sig på 1950-talet i USA.

Paranormala orsaker

Myterna präglas av många olika övernaturliga krafter. Det finns historier om ufon och andra avvikande onaturliga fenomen. Det handlar inte bara om att utomjordingar kidnappar människor utan om att själva området är en port till andra världar och planeter.

Bildtext Är Bermudatriangel porten till en annan planet?
Bild: NASA

Andra teorier säger att triangeln är området där den försvunna staden Atlantis ligger. Enligt legender och spekulationer hade staden speciella energikristaller som var mycket kraftfulla. Dessa kristaller antas idag skicka ut energistrålar som gör att området är svårnavigerat.

Steven Spielbergs film Närkontakt av tredje graden är inspirerad av 19:e gruppens försvinnande. I filmen är det utomjordningar som är orsaken till försvinnandet.

Vetenskapliga orsaker

Havsområdet är ett vältrafikerat område med allt från lastfartyg till kryssningsfartyg och småbåtar. Inte heller flygplan väljer att flyga en längre rutt bara för att undvika området. Enligt rapporter hör Bermudatriangeln inte ens till de tio farligaste havsområdena.

Svåra farvatten
I området ligger många små öar och trånga sund. Befälhavarna på båtarna kan ha svårt att navigera och försätter båten i knipa. Havsbottnen är på vissa ställen bråddjupa och hör till världens djupaste havsgravar. Sjunker ett fartyg eller flyg till de djupaste bottnarna blir de troligen aldrig hittade.

Väderfenomen
Området präglas av våldsamt väder och snabba växlingar. Tropiska cykloner bildas i sådana här områden och har genom tiderna varit orsaken till många haverier.

Orkanen Gonzalo fångades på en satellitbild den 17 oktober 2014.
Bildtext Cyklon över Bermudatriangeln.

Idag finns det forskningar kring hexagon moln som möjligen kan ge upphov till ”luftbomber”. Dessa bomber kan ha vindhastigheter på upp till 75 m/s och orsaka 14 meters höga vågor. Den här teorin har trots allt fått ganska mycket kritik.

Mänskliga misstag
Många olyckor händer ju som följd av ett mänskligt misstag. Det kan handla om missberäkningar i navigationen, befälhavaren som somnat vid båtrodret eller flygplansratten. Man kan ha valt att åka rakt in i en storm för att inte förlora tid om man skulle vänta ut den, för att nämna några.

Kompassvariationer
En kompass har en naturlig magnetisk variation relaterat till de magnetiska polerna. Det magnetiska norr är inte för alla områden det samma som det geografiska norr. Detta beror på att jordens magnetfält inte är jämnt. Bermudatriangeln är alltså ett område där flyg- eller fartygskaptenen måste ta detta i beaktande i navigationen.

Kompass
Bildtext Kompassen kan få störningar i området.
Bild: Yle/Roger Källman

Golfströmmen
Man kan se golfströmmen som en flod i havet. Floder har ställvis höga hastigheter precis som golfströmmen. Ifall ett flygplan eller fartyg förliser kan det föras iväg av strömmen och det kan vara svårt för räddningshjälpen att hitta dem fastän nödanrop med position skickats ut.

Metangashydrater
Forskare har hittat stora koncentrationer av metangas i havsbottnarna. Om en sådan här hydrat får ett utbrott och metangasen frigörs ändras vattenmassans konsistens tillfälligt. Vattnet blir plötsligt mycket lättare till sin densitet. Ifall ett fartyg befinner sig på just det området vid det tillfället kommer det att sjunka.

Summa summarum finns det nog ingen mystisk förklaring till försvinnandena i området. Mystiken som byggts upp kring Bermudatriangeln handlar mera om historier som är fabricerade och påhittade i brist på andra konkreta orsaker. Då människan inte kan få ett absolut svar på någonting har hen genom tiderna haft lätt för att fabricera fram lösningar som kan vara mer eller mindre trovärdiga. De flesta försvinnandena beror på mänskliga misstag och naturens gilla gång.

Diskussion om artikeln