Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En kapplöpning mot rymden - och mot varandra

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 16:09.
Peter Madsen står framför raketen och blickar mot himlen.
Bildtext Peter Madsen drömmer om att nå rymden i en egenhändigt byggd raket.
Bild: Stine Heilmann

Dokumentären Amatörer i rymden följer vännerna Peter Madsen och Kristian von Bengtson och deras gemensamma dröm om en rymdfärd i en egenbyggd raket.

Lyckas de kommer de två danskarna att skriva in sig i historieböckerna som de första amatörerna i rymden. Men de två inser snabbt att det tekniska är deras minsta problem.

Raketen skall kunna ta en person med upp i rymden och Peter och Kristian är de enda som jobbar heltid med projektet. Tillsammans har de också bildat "Copenhagen Suborbitals" som samlat ett litet gäng volontärer med ett brinnande intresse för rymdfärder.

Målet med projektet är en färd 100 kilometer från jordens yta och tillbaka.

I fem år har de danska vännerna jobbat på projektet och det mesta av materialet har köpts i vanliga bygg- och järnvaruhandeln. Deras raket är nu nästan färdig, men det verkar också bli starten på svårigheterna.

Åsikterna börjar gå isär och relationen mellan de två vännerna blir allt mer ansträngd. De tappar humöret och snart befinner de sig i en rymdkapplöpning, inte mot världen, utan mot varandra.

Rolig och smärtsamt

Regissören Max Kestner har berättat för Det Danske Filminstitut att dokumentären innehåller både roligt drama och smärtsam komedi.

Madsen är en "Oppfinnar-Jocke" - en självlärd byggare av ubåtar som är expert på att få det omöjliga att fungera. Von Bengtson igen har tidigare jobbat för NASA och är familjefar.

Mycket av spänningen i filmen, och själva projektet, kommer från det faktum att Madsen har svårt att acceptera att von Bengtson har ett liv vid sidan om raketbygget. Det är nästan som ett svartsjukedrama.

- Som utomstående kan du se att de båda har rätt. Du förstår dem båda. Kristian och Peter har rätt i att den andra både är ett geni och en dåre. För mig är det viktigt att visa den komplexiteten. Publiken skall känna att det inte är svart eller vitt, och att det när det är som mest roligt också kan vara som mest smärtsamt, säger Kestner.

Dokumentären Amatörer i rymden är en berättelse om stora tekniska ambitioner, framgångar och människors begränsningar. Hur det går med rymdfärden måste vi kanske låta vara osagt. Men åtminstone var de två vännerna fortfarande i luven på varandra när dokumentären hade premiär.

Se trailer för dokumentären på Youtube

Orginaltitel: Amateurs in space (Danmark 2016)
90 dagar på Arenan
En dokumentär av Max Kestner

Kristian von Bengtson jobbar med raketen.
Bildtext Kristian von Bengtson har jobbat för NASA och är den som asvarar för raketbygget.
Bild: Stine Heilmann

Artikeln uppdaterad 4.9.2017 klockan 16:08: Arenanlänken till dokumentären har tagits bort då den inte längre finns tillgänglig.

Diskussion om artikeln