Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland–Sverige i VM sällsynt godis – minns du de här matcherna?

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 20:21.
VM-finalen 2011 är oförglömlig för finländska hockeyvänner.
Bildtext VM-finalen 2011 är oförglömlig för finländska hockeyvänner.
Bild: All Over Press

Finland har inte vunnit över Sverige i ishockey-VM sedan finalen 2011. Inte så konstigt då VM-matcher mellan länderna de senaste åren inte hört till vanligheterna.

Det senaste VM-mötet mellan Lejonen och Tre Kronor är faktiskt semifinalen i Globen för fyra år sedan. Att grannarna ställs mot varandra händer numera alltför sällan, tycker säkert många hockeyvänner.

Sedan Finland och Sverige möttes i sin allra största duell i hockeyhistorien, OS-finalen 2006, har rivalerna väldigt ofta lyckats undvika varandra i VM. Turneringarna 2006, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015 och 2016 bjöd inte på några möten.

Det gör att listan på inbördes matcher i storturneringar de senaste tio åren inte blir särskilt lång, inte ens fast man räknar med möten i i OS och World Cup.

Här är listan, i omvänd kronologisk ordning. Vilka minnen väcker den?

20 september 2016, Toronto, World Cup-gruppspel, Sverige–Finland 2–0

Henrik Lundqvist och Tuukka Rask räddade sammanlagt 63 av 64 skott. Anton Strålman blev segerskytt när han framspelad av bröderna Sedin sköt in öppningsmålet mitt i den andra perioden. Med tre sekunder kvar fastställde Loui Eriksson slutsiffrorna i tom bur och såg till att Lejonens turnering i praktiken tog slut och att Lauri Marjamäki fick en trist start som förbundskapten.

21 februari 2014, OS-semifinal i Sotji, Sverige–Finland 2–1

Alla tre mål kom i den andra perioden. Olli Jokinen gav Lejonen ledningen men två av de svenska NHL-stjärnorna som inte är med i årets turnering vände på steken med varsitt mål; Loui Eriksson och Erik Karlsson. Däremot är den svenska målvakten nu i Köln samma som i den senaste semifinalen mellan länderna då Henrik Lundqvist var svensk segerarkitekt med 25 räddningar.

18 maj 2013, VM-semifinal i Stockholm, Sverige–Finland 3–0

Senast grannländerna möttes i VM var utgångspunkten inte helt olik årets semifinal. Sveriges lag var mer profilstarkt och hade betydligt fler NHL-stjärnor än Finland. Den gången fällde det avgörandet. Kedjan med bröderna Sedin och Loui Eriksson var för bra för Lejonen och stod för samtliga tre mål i en match där Finland höll jämna steg i skottstatistiken men aldrig fick hål på Jhonas Enroth.

15 maj 2011, VM-final i Bratislava, Finland–Sverige 6–1

Periodsiffrorna säger allt om matchbilden: 0–0, 1–1, 5–0. Med sju sekunder kvar av den andra perioden kvitterade Jarkko Immonen till 1–1, exakt vad Finland behövde för att i slutperioden gå ut och köra över Sverige och förnedra Viktor Fasth, som efter finalen valdes till turneringens MVP med röster som avgetts före den svenska genomklappningen.

21 februari 2010, OS-gruppspel i Vancouver, Sverige–Finland 3–0

Det har gått över sju år sedan dess, men två spelare som är med också i helgens match sänkte Finland. Nicklas Bäckström var poängbäst med 1+2 och Henrik Lundqvist höll nollan med 20 räddningar. Till saken hör att Finland uppträdde lojt och oinspirerat och på sina håll anklagades för att ha tagit en taktisk förlust för att få en enklare fortsättning. Veckan efter vann Lejonen brons medan Sverige åkte ut i kvarten.

17 maj 2008, VM-bronsmatch i Quebec City, Finland–Sverige 4–0

Sverige vann skotten med 36–13, men Finland vann matchen med fyra puckar. Niklas Bäckström höll nollan och var den stora bronshjälten, medan turneringens blåvita utropstecken Antti Pihlström gjorde två mål framåt. Doug Sheddens Lejontrupp var stjärnspäckad med bland andra 2 x Koivu, Teemu Selänne, Olli Jokinen, Ville Peltonen och Tuomo Ruutu.

6 maj 2007, VM-gruppspel i Moskva, Sverige–Finland 1–0

Finland stoppades av en storspelande målvakt. Lejonen vann skotten med 38–21 men Johan Backlund höll nollan. Enda målet gjordes av svenska backen Johan Åkerman i den första perioden. En kvartett spelare från årets trupper var med redan då: Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä, Nicklas Bäckström och Anton Strålman. Finland åkte till slut hem med silver, Sverige utan medalj.

26 februari 2006, OS-final i Turin, Sverige–Finland 3–2

Det hann inte gå många minuter efter den svenska kvartsfinalsegern över Schweiz i Paris i går innan Henrik Lundqvist i tv-intervjuer påmindes om historiens allra största möte mellan de klassiska hockeyrivalerna: OS-finalen. En storspelande Lundqvist gjorde 25 räddningar och såg tillsammans med Saku Koivus brutna klubba och Nicklas Lidströms segermål till att det blev svenskt guld.

Diskussion om artikeln