Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Populär ungdomsledare fick gå i Mörskom - kommunen tiger

Från 2017
fyra bilder från demonstration i Mörskom, en av demonstranterna håller upp en bild på ungdomsarbetare Markku Vilonen
Bildtext Laura Kamil tog bilder på torsdagens demonstration i Mörskom, hennes uppskattning är att över 50 personer deltog. Längst upp till vänster håller en demonstrant upp ett foto på ungdomsarbetaren Markku Vilonen.
Bild: Privat/Laura Kamil

Beslutet att sparka kommunens ungdomsarbetare fick Mörskomborna att demonstrera på torsdagen. Markku Vilonen har i närmare fem år jobbat med ungdomarna och många har tagit honom till sitt hjärta.

Markku Vilonen jobbade som ungdomsarbetare i Mörskom på olika typer av visstidskontrakt från oktober 2012 till december 2016.

Vid årsskiftet fick han en fast anställning. Vid prövotidens slut i maj meddelade kommunen att han inte passar för jobbet. Det här kom som en överraskning för Markku Vilonen.

- Tydligen passar jag inte för arbetet, men om man frågar barnen, de unga och deras föräldrar eller ser på gårdagens demonstration som jag inte hade någon andel i så får man en annan bild, säger Vilonen.

- Jag tycker det är fel, det är ytterst fel. Därför for jag på barrikaderna för första gången i mitt liv, jag brukar inte delta i demonstrationer.

Laura Kamil

När Markku Vilonen på Facebook meddelade att han måste sluta på sitt jobb skapades en smärre storm i sociala medier. Stormen fick sin fasta form på torsdag när Mörskomborna samlades till demonstration.

En av dem var Laura Kamil. Hon berättar att Vilonen hjälpte henne med att ordna en utställning med hennes foton på biblioteket. Hon förstår inte varför den så omtyckta ungdomsarbetaren måste gå.

- Jag tycker det är fel, det är ytterst fel. Därför for jag på barrikaderna för första gången i mitt liv, jag brukar inte delta i demonstrationer. Jag tycker medborgarnas röst borde höras bättre i kommunen, eller så borde det finnas en klar orsak till varför ungdomsledaren måste sluta, en polisundersökning eller någonting, säger Laura Kamil.

Spekulationerna kring varför den populära ungdomsarbetaren måste sluta är många. Ett av ryktena är att Markku Vilonens engagemang i fotbollsklubben Myrskylän Myrsky skulle ha en koppling till hans avsked. Vilonen avvisar själv det ryktet.

Kommundirektör Samaletdin vill inte kommentera

Kommundirektör Sabah Samaletdin vill inte kommentera varför Markku Vilonen fick gå. Han vill inte heller säga något om de rykten som spridit sig om fallet.

- Det är fråga om ett förhållande mellan en arbetsgivare och en arbetstagare. Jag kan inte kommentera orsakerna till att Vilonen inte fick fortsätta. Det skulle vara olagligt om jag gav en kommentar, säger Samaletdin

Markku Vilonen berättar att han den sista tiden före fastanställningen hade ett läroavtal, eftersom han samtidigt studerade till ungdoms- och fritidsinstruktör.

Kommundirektör Sabah Samaletdin konstaterar att Vilonen då var en praktikant.

- Han var först här som praktikant. När han fick en stadigvarande tjänst så hade han först en prövotid. Frågan gällde om kommunen ville fortsätta den här prövotiden eller inte, säger Samaletdin.

Markku Vilonen arbetar hellre med ungdomar än vänder papper

Markku Vilonen har inte fått något skriftligt besked om varför han inte fick fortsätta som ungdomsarbetare i Mörskom, kommunen har bara muntligt angett skäl till att han inte fick fortsätta.

- Det var tal om annonser som varit försenade, rapporter som lämnats in för sent och att ungdomsarbetet inte utvecklats tillräckligt. Men det har inte funnits någon mätare för hur ungdomsarbetet ska utvecklas. I samma andetag sade de att jag är bra på att möta ungdomar.

- Jag är verkligen engagerad i de ungas liv. Just nu är jag mera orolig för hur de unga i Mörskom klarar sig än hur det går för mig. Det är många unga i kommunen som mår dåligt.

Markku Vilonen

Markku Vilonen säger att hans styrka ligger i att möta människor. Ungdomarna i Mörskom står hans hjärta nära.

- Jag är verkligen engagerad i de ungas liv. Just nu är jag mera orolig för hur de unga i Mörskom klarar sig än hur det går för mig. Det är många unga i kommunen som mår dåligt.

Han vill inte desto vidare kommentera kommunens beslut, men konstaterar att han gärna skulle ha tagit emot mera feedback och diskuterat situationen. Vilonen fick inte någon skriftlig varning om att hans jobb skulle vara hotat.

Annonsen är redan ute

Enligt kommundirektör Sabah Samaletdin kommer kommunen nu att söka efter en ny ungdomsarbetare helt på vanligt sätt. Annonsen för jobbet publicerades den 18.5.

Sabah Samaletdin var själv på plats under demonstrationen framför ämbetshuset i Mörskom.

- De har rätt att demonstrera, inte har jag något att säga om det. Positivt var att där var 3-4 barn som kunde uppmuntra andra och kunde kommunicera på ett så fiffigt sätt. Jag är stolt över att vi har sådana ungdomar i Mörskom.

Diskussion om artikeln