Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Twin Peaks gav skådespelaren Susanne Marins spegelskräck

Från 2017
Susanne Marins
Bildtext Susanne Marins är självutnämnd "Twin Peaks-nörd"
Bild: Yle/Roger Källman

Åren 1990-1991 fascinerade, förvirrade och förskräckte TV-serien Twin Peaks publiken världen över. På söndag kommer säsong 3 och det här har inspirerat skådespelaren Susanne Marins att ge ut en sång som dryper av Twin Peaks-atmosfär.

- De som följde med serien då har ännu jättestarka minnen av den. Hur många serier som än har kommit efter den så är det något speciellt med Twin Peaks, säger Susanne.

Rädd för speglar

Twin Peaks var banbrytande och konstig. Den blandade friskt olika genrer och växlade från stor dramatik till absurd komik och allt däremellan.

- Ett mordmysterium varvat med såpopera - det var så David Lynch och Mark Frost marknadsförde sin idé för TV-bolaget, säger Susanne.

Susanne säger att hon blev förälskad i de många udda karaktärerna i småstaden Twin Peaks. Den omgivande skogen och dess dimensioner var skrämmande men samtidigt fascinerande.

Då serien ursprungligen sändes var Susanne i 11-12-årsåldern och egentligen för ung för att se den stundtals mycket otäcka berättelsen. (Blu-Rayutgåvan av serien har i Finland åldersrekommendationen 16 år)

- Jag har haft såna mardrömmar om Twin Peaks, säger Susanne och skrattar.

Givetvis gjorde demonväsendet Bob, som en del av karaktärarna blir besatta av, ett starkt intryck. Då FBI-agenten Dale Cooper faller offer för demonen så syns Bobs ansikte grina tillbaka mot Cooper i badrumsspegeln.

- Det där var jag livrädd för, att jag skulle se Bob då jag såg mig i spegeln. Det var det mest skrämmande: tänk om jag är ond och inte vet om det!

Musik inspirerad av serien

Musiken, som är en jättestor del av hela Twin Peaks, hade också allt: från det dova och mörka till det himlastormande vackra i Julee Cruises eteriska sång i "Falling".

- Det är sånt jag tycker om att laborera med: jag tycker om att spela jättemörka, men också väldigt komiska karaktärer.

De senaste två åren har Susanne Marins utöver sitt skådespelande också börjat uppträda som vissångare. Det är avskalat med sång, gitarr och ibland också kontrabas.

En låt som har funnits med i repertoaren heter "Demonen, livbojen och förföraren". Susanne säger att hon alltid har upplevt att det finns något Twin Peaks-aktigt i texten.

- Det att bli besatt av något som man inte klarar av att vara utan, samtidigt som man vet att det inte är bra. Det var väl just det som Laura Palmer gick igenom.

Skivomslaget till "Demonen, livbojen och förföraren"
Bild: Jonas Bergqvist

Redan för två år sen sa Susanne till sin samarbetspartner Eero Paalanen att hon kanske någon dag vill göra en Twin Peaks-inspirerad version. Nu kom det perfekta tillfället.

- Det är bara ett par veckor sen jag frågade av Eero om det är möjligt att göra nåt sånt här. Vi bestämde att vi skapar en ljudvärld som påminner om TV-serien.

Det var Eero Paalanen och Stefan Backas som producerade sången. Det hela gick snabbt, det var ett endagsprojekt.

- Det var jätteroligt, jag blev jättetaggad att göra flera låtar, säger Susanne Marins.

I intervjun kan du lyssna till Susanne Marins sång "Demonen, livbojen och förföraren". Av upphovsrättsliga skäl kan inslaget spelas endast i Finland.