Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Är prostitution verkligen en fråga för Svenska Hem?

Från 2017
Uppdaterad 28.05.2017 13:41.
Fröken Frimans krig - Spela upp på Arenan

Dagmar Friman och hennes stridbara vänner är tillbaka med en ny säsong av Fröken Frimans krig.

Sex, moral och synen på vår medfödda natur är temat när kvinnorna på Svenska Hem tar sig an den så kallade sedlighetsfrågan, en av samtidens och den tidiga kvinnorörelsens hetaste potatisar.

Dessutom får gänget tillskott i personalen och paret Johannesson hamnar i en riktig knipa.

I tredje säsongen av den populära svenska dramaserien blir en ung kvinna i kretsen runt Dagmar Friman och hennes vänner felaktigt registrerad som prostituerad.

Det gör att kvinnorna på Svenska Hem får upp ögonen för de ruskiga villkor som stadens prostituerade lever under, allt för att skydda de män som är kunder.

Men kvinnorna är oeniga om prostitution verkligen är en fråga som kooperativet ska driva. Kinna tycker det är självklart att de måste stå upp även för kvinnor som befinner sig på samhällets botten.

Dagmar är inte alls med på noterna. Lotties make Axel engagerar sig dock i frågan, vilket blir en ny prövning i deras äktenskap.

Programmet är inte längre tillgängligt
Trailer: Fröken Frimans krig 3 - trailer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alma försöker övertala Emmy att flytta hem till henne. De är båda ensamma och skulle få sällskap av varandra på ålderns höst. När Emmy blir uppvaktad komplicerar det planerna.

Jon, som har bott hos Alma med Lill-Tora, vill visa att han kan stå på egna ben och ordnar egen bostad för sig och dottern. Men myndigheterna flåsar honom i nacken. Kan en ensamstående pappa ta hand om ett barn?

Frithiof Johannesson har hamnat i onåd i riksdagen och stannar hemma och surar. Men hustrun Rut tänker inte finna sig i det. Med smicker och list försöker hon förmå maken att återvända till maktens korridorer. Något hon kan komma att ångra.

Fakta och fiktion

Fröken Frimans krig har blivit en mycket omtyckt dramaserie i hemlandet Sverige men också i Finland. För många har det också blivit en inblick i det svenska samhället i början av 1900-talet.

Det kan dock vara på sin plats att förtydliga att det rör sig om en dramaserie med påhittade karaktärer och handling. Trots att ramberättelsen och de frågor som lyfts upp är inspirerade av verkliga händelser.

Så här förklarar manusförfattaren Pernilla Oljelund i en intervju för SVT om gränsen mellan fakta och fiktion:

- Det är enkelt. Den yttre historien i den första säsongen, om det kvinnliga livsmedelskooperativet som blev bojkottat, är inspirerad av verkliga händelser. Men figurerna i serien och deras egna historier är påhittade. Och från den andra säsongen går även den yttre handlingen ifrån vad som hände på det verkliga kooperativet Svenska Hem.

Manusförfattaren Pernilla Oljelund som skrivit manus till dramaserien Fröken Frimans krig.
Bildtext Manusförfattare Pernilla Oljelund.
Bild: SVT / Peter Cederling

I den tredje säsongen har man tagit en av dåtidens heta potatisar, prostitutionslagarna, och slagit ihop det med Svenska Hem. Också här rör det sig om en konstruktion där dramatiseringen går före verkligheten.

- Prostitutionslagarna i tredje säsongen var i högsta grad verkliga och en stötesten inom kvinnorörelsen. Men riksdagsmannen och flickan är påhittade, liksom allt omkring Svenska Hems engagemang i frågan, berättar Oljelund.

För den som är intresserad av fakta kring Svenska Hem och Anna Whitlock, som kallats för Dagmar Frimans förebild, rekommenderar Oljelund boken Svenska Hem – en passionerad affär.

Vi kan också rekommendera den tvådelade dokumentärserien Kvinnorna på Fröken Frimans tid som börjar sändas i Yle Fem och Yle Arenan måndagen 5.6.2017.

Orginaltitel: Fröken Frimans krig (Säsong 3 / Sverige 2015)
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

I rollerna: Sissela Kyle, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Maria Kulle, Kristoffer Berglund, Gustaf Hammarsten, Allan Svensson m.fl.
Manus: Pernilla Oljelund
Regi: Harald Hamrell

Produktion: SVT / Samproduktion

Karaktärerna Britta och Wikland i tredje säsongen av Fröken Frimans krig.
Bildtext Karaktärerna Britta och Wikland i tredje säsongen av Fröken Frimans krig.
Bild: SVT / Peter Cederling

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln