Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snushunden Onni: Med uppdraget att nosa upp snus

Från 2017
Snushunden Onni och hans förare Matti Koskela.
Bildtext Snushunden Onni och hundförare Matti Koskela.

I kampen mot den olagliga införseln av snus tar tullen nu till sitt senaste vapen, den 1,5 åriga labrador retrievern Onni. Han är Finlands, kanske till och med världens, enda snushund. Förutom snus är han inskolad för att också hitta cigaretter och narkotika.

Snushunden Onni
Bildtext Onni

- Vi har ju fått ett snusproblem i Finland nu då användingen har ökat kraftigt och den olagliga införseln också har ökat och det försöker vi bekämpa med Onni.

Det berättar tullinspektör och hundförare Matti Koskela som vid årsskiftet förra året fick uppdraget att skola in Onni. I sjutton år har han jobbat som hundförare vid Tullen och Onni är hans tredje tullhund. Onni bor också hos Koskela.

- Vi började Onnis inskolning i september i fjol, först med identifiering av droger, cigaretter, och till sist snus.

Snushunden Onni har fått upp vittringen av snus.
Bildtext Onni sätter iväg för att leta efter snus.

Och visst kan Onni sin sak. Koskela gömmer en påse med snus på ett långtradarsläp och släpper sedan Onni lös en bit bort. Onni rusar iväg. Inom en minut börjar Onni skälla ivrigt, väntar på att Koskela ska hinna upp honom och pekar med nosen på den upphittade påsen snus.

Det olagliga införseln ökar

I Sverige kan snus säljas fritt med stöd av ett EU-beslut. Till Finland får en privatperson föra in högst 1 kg snus per dygn.

Förra året undersökte tullen 300 fall av snusinförsel, där man olagligt hämtat in 3 442 kg snus. Året innan var mängden en dryg tredjedel, 1 204 kg. År 2015 beslagtog Tullen bara 36 kg snus, vilket tyder på att snussmugglingen har ökat kraftigt.

Snusdosor av märket Ettan.
Bildtext En privatperson får ta in ett kilogram snus per dygn.
Bild: Wikimedia Commons/kallerna

Eftersom det snus som kommer till Finland oftast kommer in över västgränsen, jobbar Onni vid Åbo tullenhet i den rörliga kontrollgruppen i Satakunta. Vid behov kommer han tillsammans med Koskela att resa landet runt.

- Det blir sannolikt mycket resande längs hela västgränsen till olika platser, kanske till och med till Helsingfors. Det beror på vad vi får för order eller förfrågningar på var det behövs en sådan här kombihund.

Som belöning får snushund Onni leka med sin leksak.
Bildtext Onni belönas med sin leksak efter sitt snusfynd.

Det är den kommersiella trafiken som Onni övervakar, inte kryssningsresenärer.

- Vi besöker hamnarna längs med kusten och går också ombord på fraktfartyg. Vi fokuserar främst på den tunga och kommersiella trafiken och letar efter större mängder. Vi kommer inte att nosa på någons resväskor eller ryggsäckar.

Ett gäng arbetsglada jyckar

Tullen har sammanlagt 45 hundar i tjänst. Fem av dem är tränade för att hitta tobak och cigaretter, två av dem för att hitta pengar, och en för vapen och sprängämnen. Resten är narkotikahundar.

De hundar som skolas till tullhundar är ofta energiska och livliga, vilket stämmer väl in på Onnis lynne. En tullhunds tjänstetid brukar ligga på 7-8 år och för Onnis del ser det lovande ut.

- Han har väldigt mycket energi, och får man den riktad till rätt sak, så går det bra, skrattar Koskela.

Snushunden Onni med en hög med snusburkar
Bildtext Snushunden Onni poserar.
Bild: Tullen

Diskussion om artikeln