Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Regeringens ointresse för Vasa centralsjukhus upprör

Från 2017
Tom sal i riksdagen.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Vid Vasa centralsjukhus är många besvikna över ointresset för riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet för en omfattande jour.

Pia Valkeakari är en av de 67 000 som skrev under medborgarinitiativet. Hon tycker det var rent ut sagt uselt att ingen av regeringens ministrar deltog i debatten.

- Jag tycker det är riktigt, riktigt uselt att man inte engagerar sig och inte visar stöd för en så här viktig sak.

Pia Valkeakari i VCS.
Bildtext Pia Valkeakari skrev på medborgarinitiativet för VCS.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Hur känns det med tanke på att du varit med och skrivit under initiativet?

- Man blir besviken, man tror ju det ska hjälpa och de ger sken av att sådant här borde hjälpa, men sen visar det sig att det inte gör det, säger Valkeakari.

Behandlingen av initiativet kom snabbt på

Kim Berg är huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus och en av drivkrafterna bakom medborgarinitiativet. Han är besviken över det svala intresset, men hoppas ännu att ärendet kommer behandlas på allvar.

- Inte kändes det bra när man såg den tomma salen. Men jag har förhoppningar om att Rehula är på plats nästa tisdag och svarar på frågorna och att riksdagen tar det här ärendet riktigt på allvar och verkligen beaktar alla de saker, frågor och synpunkter som vi lyft upp efter första behandlingen.

Kim Berg.
Bildtext Kim Berg är besviken över det svala intresset för debatten i torsdags.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Ärendet med medborgarinitiativet bordlades till slut på grund av det svala intresset. Berg hoppas den tomma salen berodde på att många hade annat inplanerat.

- Det här kom ganska snabbt till riksdagens behandling, det tog ju bara en vecka. Hoppas det bara var därför och att de är på plats nästa tisdag när det behandlas på nytt.

"Känns väldigt dåligt, otroligt dåligt"

Martin Hyöty var en av de som engagerade sig för att samla in namn till initiativet och han är inte glad över det bristande intresset på torsdagen.

- Det känns väldigt dåligt, otroligt dåligt. De som skrivit under medborgarinitiativet borde ju få ett bra svar sen när det kommer så långt. Nog har jag tappat lite förtroende om ingen bryr sig om det här.

Rose-Marie Harri har också skrivit under initiativet och önskar få klarhet i sjukhusets framtid.

Rose-Marie Harri i VCS aula.
Bildtext Rose-Marie Harri vill ha besked om sjukhusets framtid.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- Nog hör det ju till att de borde vara på plats, men ibland känns de som att de skulle vika undan och inte vill vara på plats och ge ordentliga svar. Vi måste ju börja få något klart svar hur det blir med Vasa centralsjukhus, säger Harri.

Initiativet kan redan ha påverkat

Berg tror att medborgarinitiativet redan kan ha haft betydelse och påverkat till exempel att Vasa centralsjukhus kom lindrigt undan vid centraliseringen av kirurgin. Men han säger ändå att det är allvarligt ifall regeringen inte tar medborgarinitiativet på allvar.

- Då måste man ifrågasätta varför vi har möjlighet att göra medborgarinitiativ. Är det verkligen så att man vill att folk ska ha möjlighet att påverka genom initiativen eller är det för att luras och egentligen har det ingen betydelse. Det är en väldigt viktig fråga.

- Men vi tar ett steg i taget som vi redan gjort i två års tid, säger Berg.

Diskussion om artikeln