Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ansvariga ministern gick på ett annat möte när riksdagen skulle diskutera Vasa centralsjukhus – är det okej?

Från 2017
Uppdaterad 20.05.2017 08:52.
Juha Rehula tittar bakåt över axeln.
Bildtext Mötet som Rehula deltog i då riksdagen skulle debattera medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus gällde social- och hälsovårdsreformen.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

När riksdagen skulle diskutera medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus gapade salen tom och inte en enda minister var närvarande. Rehula satt i ett annat möte och Sipilä brukar sällan delta. Åsikterna om hur seriöst politiker ska ta medborgarinitiativ går isär.

När det blev klart att Vasa centralsjukhus förlorar sin omfattande jour var besvikelsen stor speciellt på finlandssvenskt håll.

I en protest som närmast liknar en folkrörelse skrev engagerade personer ihop ett medborgarinitiativ för att också Vasa centralsjukhus skulle få behålla sin omfattande jour.

Initiativet spräckte gränsen för riksdagsbehandling med god marginal - 67 422 finländare skrev under.

Ovanligt att så få deltar

På torsdag eftermiddag när det var dags för riksdagen att debattera initiativet blev det ändå antiklimax för dem som hade undertecknat.

Inte en enda minister var på plats för att diskutera, inte ens den ansvariga ministern.

Tom sal i riksdagen.
Bildtext Så här tomt såg det ut i ministerbåset i plenisalen på torsdagen när Vasa centralsjukhus behandlades.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Göran Djupsund som är professor i statskunskap vid Åbo akademi säger att närvaron i plenisalen varierar, men att situationen på torsdag var ovanlig.

- Nu gapade den demonstrativt tom, såväl plenisalen som ministrarnas stolar. Så där tomt brukar det inte vara, säger Djupsund.

Ansvariga ministern Rehula prioriterade ett annat möte

Ofta brukar åtminstone den ansvariga ministern delta. När det gäller Vasa centralsjukhus och den omfattande jouren är det familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C).

Juha Rehula lutar huvudet mot sina händer och ser bekymrad ut.
Bildtext Juha Rehula är familje- och omsorgsminister och därmed landar medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus på hans ansvarsområde.
Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Så vad hade han då egentligen för sig och varför deltog han inte?

Rehula närvarade på riksdagens frågetimme strax innan behandlingen av medborgarinitiativet, men försvann sedan.

Svenska Yle har försökt nå minister Juha Rehula (C) men inte fått en kommentar.

Rehulas specialmedarbetare Hanna-Maija Kause säger att ministern hade ett annat möte gällande social- och hälsovårdsreformen som han var ordförande för. Exakt vilket möte det handlar om vill Kause inte berätta.

Statsministern brukar inte delta

Statsminister Juha Sipilä deltog inte heller i remissdebatten om Vasa centralsjukhus. Sipiläs specialmedarbetare i riksdagsfrågor, Janika Tikkala, säger att Sipilä inte brukar delta i remissdebatter om medborgarinitiativ.

Statsminister Juha Sipilä (C).
Bildtext Statsministern deltog i remissdebatten då medborgarinitiativet för Malms flygfält behandlades - men det var ett undantag.
Bild: Lehtikuva

- Det finns ingen speciell orsak till att statsministern inte deltog, säger Tikkala och tillägger att det hade varit mer exceptionellt om Sipilä hade varit på plats.

En stund efter att vi sagt adjö ringer Tikkala tillbaka. Hon har tittat i statsministerns kalender och säger att han var upptagen på annat håll.

När jag frågar vad Sipilä gjorde, säger Tikkala att statsministern inte brukar öppna sin kalender för allmänheten.

Vilken plikt har ministrar och riksdagsledamöter att delta?

Det finns inga spelregler som säger att ministrar eller riksdagsledamöter måste delta i medborgarinitiativens remissdebatter.

Var och en får själv avgöra hur hen använder sin tid.

Förväntningarna på vilket intresse politikerna ska visa just medborgarinitiativ verkar ändå gå i sär.

Djupsund: Medborgarna förtjänar en seriös debatt

Göran Djupsund som är professor i statskunskap betonar politikernas moraliska ansvar inför medborgarna.

Porträtt av Göran Djupsund i vit skjorta och kavajrock.
Bildtext Göran Djupsund är professor i statskunskap vid Åbo Akademi
Bild: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Bara en bråkdel av initiativen samlar 50 000 underskrifter och det kan gå månader utan att någon lyckas.

- När de väl kommer upp till diskussion hade man nog väntat sig att det hade funnits en större närvaro av framförallt ministrar, men även riksdagsledamöter, säger Djupsund.

- Om medborgarna tar sig för att samla ihop 50 000 namn så bör kanske initiativet diskuteras seriöst i riksdagen. Annars faller ju idén med medborgarinitiativ, säger Göran Djupsund.

- Om riksdagen sedan säger ja eller nej till initiativet är en helt annan femma, fortsätter han.

Djupsund tycker att det är viktigt att medborgare ska ha kanaler för att uttrycka sina åsikter också mellan valen.

Tiitinen: Ingen skyldighet att visa intresse - handlar om politik

Juristen och den långvarige tjänstemannen Seppo Tiitinen gick i pension från posten som generalsekreterare för riksdagen för ett och ett halvt år sedan. Han har följt med riksdagsarbetet på nära håll och ser medborgarinitiativ som jämbördiga med andra lagförslag och förslag till lagändringar.

Riksdagens generalsekreterare och Skyddspolisens förra chef Seppo Tiitinen.
Bildtext Seppo Tiitinen är pensionerad veterantjänsteman vid riksdagen.
Bild: Yle / Milla Vahtila

Inte heller riksdagsledamöternas förslag lockar alltid särskilt många till plenisalen. Varför borde just medborgarinitiativ få specialbehandling? frågar sig Tiitinen.

Tiitinen ser helt enkelt närvaron i riksdagen som en indikator för hur stort stöd en viss fråga har.

- Ministrarna respekterar inte ens initiativ av enskilda riksdagsledamöter eller grupper av riksdagsledamöter. De har ingen skyldighet till det. Det är ren politik. Om ministrarna vill främja saken är de på plats. Om de inte vill, är de inte på plats.


Vilket budskap ger det till medborgarna när så få deltar?

- Att initiativet inte kommer att få riksdagens stöd. Nog får ju riksdagsledamöterna vara av en annan åsikt än medborgarna, säger Tiitinen.

Tiitinen ser helt enkelt närvaron i riksdagen som en indikator för hur stort stöd en viss fråga har.

- Om det finns stöd för medborgarinitiativet bland riksdagsledamöterna kommer de nog att delta.

Han anser inte heller att den demokratiska debatten lider eftersom riksdagen under det senaste halvåret har diskuterat Vasa centralsjukhus i flera etapper och de olika ståndpunkterna är kända.

Vad säger lagen om behandling av medborgarinitiativ?

Om ett medborgarinitiativ lyckas samla 50 000 underskrifter kommer det upp till behandling i riksdagen. Processen börjar med en remissdebatt i plenisalen, och för Vasa centralsjukhus skedde det här alltså på torsdagen.

Under remissdebatten slår riksdagen fast vilket utskott som ska ta sig an frågan. Syftet med själva debatten är att ge utskottet vägledning för hur de ska behandla frågan.

Utskottet kan sedan välja att föra medborgarinitiativet vidare till behandling i riksdagen eller bestämma att lägga ner det.

På torsdag eftermiddag när medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus debatterades var så få riksdagsledamöter och ministrar på plats att ärendet till sist bordlades.

Diskussion om artikeln