Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump: "Comey var en riktig knäppskalle"

Från 2017
Uppdaterad 19.05.2017 23:31.
USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bildtext USA:s president Donald Trump och den sparkade FBI-chefen James Comey.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att sparka chefen för den federala polisen FBI, James Comey, var något som avsevärt minskade pressen på Donald Trump, framhöll han själv enligt mötesanteckningar som kommit till New York Times kännedom.

"Jag sparkade precis chefen för FBI. Han var galen, en riktig knäppskalle", ska Trump ha sagt enligt dokumentet.

Dokumentet härstammar från mötet mellan Trump, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset förra veckan.

Han ska även ha sagt till Lavrov och Kisljak att han varit under press på grund av utredningen om Rysslandskopplingen, men att avskedandet av Comey lättade på den press som ställs mot honom, skriver New York Times.

Trump ska även ha tillagt att han själv inte var under utredning.

En anonym tjänsteman läste upp sammandraget som gjordes om mötet för New York Times. En annan insatt tjänsteman har bekräftat uppgifterna för tidningen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Donald Trump och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak i Vita huset 15.5.2017.
Bildtext Sergej Lavrov, Donald Trump och Sergej Kisljak i Vita huset den 15 maj 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump avskedade James Comey dagen före mötet med Lavrov och Kisljak. Orsaken till avskedandet av Comey har misstänkts vara FBI-utredningen om Trump-kampanjens kopplingar till Ryssland.

Justitieministeriet motiverade avskedandet med sättet som Comey skött utredningen av Hillary Clintons e-postmeddelanden. Senare gav Trump en annan version av orsakerna bakom avskedandet.

Avskedandet av Comey slog ner som en bomb i USA.

Text: Yle, FNB-TT

Diskussion om artikeln