Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ståtligt mottagande för Trump i Saudiarabien

Från 2017
President Donald Trump anländer till Riyadh och tas emot av kung Salman.
Bildtext Trump anländer till Riyadh och tas emot av kung Salman.
Bild: EPA / SPA

Donald Trump kom på lördagen till Saudiarabien på sitt första utlandsbesök sedan han blev USA:s president. Han fick ett varmt mottagande trots att han tidigare riktat kritik mot värdlandets behandling av kvinnor.

Trump med fru Melania togs emot av kung Salman själv på flygplatsen i Riyadh. Den 81-åriga kungen stödde sig på en käpp.

Med på resan är också presidentens dotter Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner som bägge är Trumps rådgivare.

Kushners uppgift som rådgivare är att sondera läget för ett fredsavtal i Mellanöstern. Han och Ivanka Trump tillämpar en modern form av ortodox judendom.

Även den kontroversiella rådgivaren Stephen Bannon är med i den officiella delegationen.

De saudiska medierna och politikerna har hyllat Trumps besök som historiskt. USA:s president har aldrig förr åkt till Mellanöstern på sin första utlandsresa.

President Donald Trump och kung Salman samtalar i kungliga palatset i Riyadh.
Bildtext President Donald Trump och kung Salman samtalar i kungliga palatset i Riyadh.
Bild: EPA / SPA

Relationerna mellan Saudiarabien och USA försämrades under Trumps föregångare Barack Obama, som ingick ett avtal om kärnteknologi med Saudiarabiens ärkefiende Iran.

Trump kritiserade hårt Saudiarabiens behandling av sina kvinnor då han förde sin valkampanj, men efter att han blev president har han i stället talat om Saudiarabien som en vännation.

President Donalnd Trump tas emot av kung Salman av Saudiarabien. I bakgrunden melania Trump.
Bildtext President Trump och kung Salman på lördagen.I bakgrunden Melania Trump.
Bild: EPA / SPA

Saudierna hoppas nu på en ny era i relationerna. Genast under besökets första dag undertecknade Trump och Salman avtal om vapenaffärer på mer än 100 miljarder dollar och flera andra handelsavtal.

Saudiarabien är vid sidan av Israel USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern och det saudiska försvaret kommer nu att moderniseras rejält med amerikanska vapen.

På söndag ska Trump hålla ett emotsett tal på ämnet religiös terrorism i Riyadh inför inbjudna ledare från flera muslimska länder.

Diskussion om artikeln