Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kemikalier i kläder kan ge upphov till allergibesvär: "Tvätta alltid nya plagg"

Från 2017
Kläder på klädhängare.
Bild: Mostphotos

Har du för vana att tvätta nya kläder före du drar på dem för första gången? Om inte, kan det löna sig att börja göra det, säger Astma- och allergiförbundet.

Irriterad hud, eksem eller nippor. De här är symptom som till exempel ett par helt vanliga byxor eller en helt vanlig skjorta kan ge upphov till.

Det förekommer nämligen en mängd olika kemikalier i de kläder vi använder. Särskilt personer med känslig hud kan få problem med vissa av ämnena säger Niki Alanko, chef vid Allergi- och astmaförbundet.

- Bieffekterna av kemikalierna som finns i kläderna är ofta irriterad hud, vilket betyder att personer med känslig hud oftare kan drabbas, säger hon.

Formaldehyd kan irritera

Alanko säger att kemikalierna har olika syften. Kemikalier i skor kan till exempel ha i uppgift att minska mögelförekomsten. Ämnen som läggs i klädesplagg efter att plagget är klart, kan ha i uppgift att göra plagget mjukare eller se till att plagget inte krymper så mycket i tvätten.

Formaldehyd är ett av ämnen som ofta läggs till i plaggen efter att de står klara. Formaldehyd kan irritera ögonen, huden och luftvägarna.

- Fördelen med formaldehyd är att förekomsten minskar när man tvättar plagget. Därför lönar det sig alltid att tvätta nya plagg. Då minskar också risken att klädesplaggen gör en känsligare för en viss kemikalie, något som kan ske om man en längre tid utsätts för samma ämne.

I Finland saknas det statistik över hur många som lider av besvär från kemikalier i klädesplagg.

Tullen övervakar våra kläder

Varje år tar tullen ungefär 500 prover från textilier, för att undersöka om plaggen håller sig inom de tillåtna gränsvärdena för olika kemikalier eller inte. Tullen granskar bland annat ämnen som formaldehyd, azofärgämnen och krom.

Varje år fastnar kläder som överskrider gränsvärdena hos tullen. Andelen har ändå minskat under de senaste åren. År 2010 stred 13 av proverna mot reglerna, 2015 var siffran drygt 5 procent.

Kläderna som inte klarar tullens granskning kommer oftast från Kina, Indien, Pakistan eller Bangladesh.

Uppmärksamma konsumenter

Niki Alanko säger att Allergi- och astmaförbundet vill göra konsumenter mer uppmärksamma på kemikalier i kläder.

- Om ett nytt plagg i en affär bär på en stark lukt kan det löna sig att fundera över om det lönar sig att köpa plagget eller om man borde köpa motsvarande produkt någon annanstans ifrån, säger hon.

Enligt henne borde kläder innehålla mer information om vilka kemikalier de innehåller, så att kunderna kan avgöra om de vill ha plagget eller inte.

- Mer kemikalietransparens inom modeindustrin, helt enkelt.