Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vatten läckte in i "domedagsbanken" på Svalbard

Från 2017
Den så kallade "domedagsbanken" på Svalbard lagrar frön från 4 000 olika växter.
Bildtext Den så kallade "domedagsbanken" på Svalbard lagrar frön från 4 000 olika växter.
Bild: EPA / HEIKO JUNGE

Norge meddelade på lördagen att vatten runnit in i fröbanken på Svalbard och att man kommer att förstärka säkerheten vid anläggningen.

Den så kallade "domedagsbanken" lagrar frön från 4 000 olika växter.

År 2016 var det varmaste året globalt sedan slutet av 1800-talet, då man inledde systematiska mätningar av temperaturerna. Det här har lett till smältande isar och regn, vilket gjort att vatten tagit sig in i tunnelmynningen och sedan frusit till is.

Trots fuktstkadan hälls fröna i säkerhet i den 18 grader kalla fröbanken. Vattnet nådde inte själva valvet och isen har nu hackats bort.

Nu kommer man ändå att bygga en vattentålig vägg för att skydda fröbanken. Dessutom avlägsnas alla värmeskapande element inifrån anläggningen.

- Extra värme behövs verkligen inte om det kommer in vatten och permafrosten smälter. Vi måste lyssna på klimatexperter. Vi är redo att göra allt för att skydda fröna, säger den norska regeringens informatör Hege Njaa Aschim om vattenskadan.

Fröbanken invigdes år 2008

Tanken bakom den internationella fröbanken är att bevara mångfalden bland världens grödor inför framtiden, eftersom bland annat klimatförändringar och andra katastrofer hotar ekosystemen.

Det kan handla om naturkatastrofer, globala kärnkrig eller andra situationer som kan lamslå jordbruket.

Fröbanken på Svalbard invigdes i början av år 2008.

Källor: Yle, BBC, The Guardian, SVT

Diskussion om artikeln