Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Usel säkerhetssituation i Afghanistan

Från 2017
Uppdaterad 21.05.2017 14:02.
En soldat inspekterar skadorna efter en attack mot det tyska konsulatet i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
Bild: EPA/MUTALIB SULTANI

Säkerhetssituationen är mycket dålig i Afghanistan. I april inledde talibanerna sin våroffensiv. I en attack mot en militärbas i Mazar-i-Sharif i landets norra del dödades åtminstone 135 personer.

Natten till lördagen attackerade talibaner flera vägspärrar i södra Afghanistan och dödade minst 20 poliser och skadade över 10.

Den USA-ledda koalitionen störtade talibanerna från makten 2001 men har inte lyckats kväsa organisationen, som fortfarande har stor makt speciellt i landets södra del.

USA har cirka 8 500 soldater i Afghanistan och dess Nato-allierade cirka 5 000. Finland har 34 soldater i landet.

FRK: Säkerhetsläget i Afghanistan blir inte bättre

Finlands Röda Kors skickar sjukvårdshjälp till flyktingläger i Grekland.
Bild: Eva Ekholm / Yle

Säkerhetssituationen i Afghanistan utvecklas inte mot det bättre, säger Kalle Löövi, som leder Finlands Röda Kors internationella hjälpverksamhet.

Löövi motiverar sin bedömning med talibanernas verksamhet och med att de internationella trupperna har minskats.

- De hänger ihop. Situationen kommer inte att förbättras.

FRK har just nu bara en finländsk arbetare i Afghanistan. FRK stöder internationella Röda Korsets och Röda Halvmånens vårdinsatser i landet.

Informerar stridande parter

Största delen av internationella Röda korsets verksamhet i Afghanistan sköts av Röda Halvmånen.

- Där finns helt klart områden där internationella arbetare inte kan röra sig, säger Löövi.

Landet är vidsträckt, och Löövi säger att många områden är sådana där det inte är förnuftigt att ha internationella arbetare.

Afghanska Röda Halvmåne-organisationen sköter verksamheten i de områdena och har till exempel hand om första hjälpen och biståndsverksamhet.

I en del områden i Afghanistan meddelar man i förväg de stridande parterna var Röda Korsets fordon kommer att köra. Fordonen är tydligt markerade.

- Vi har inget annat skydd än det att vi har informerat stridsparterna om att de här fordonen som är märkta med röda korset och röda halvmånen är i Röda Korsets användning. Det har räckt väldigt bra, säger Löövi.

- Röda korset använder sig inte av beväpnade vakter eller kolonner. Vi förhandlar uttryckligen med de olika parterna om att man respekterar Röda Korsets uppgift.

Löövi påminner om att internationella Röda Korset har hållit kontakt med alla stridande parter i tiotals år. I en del områden har man förhandlat till exempel med talibanerna.

Källa: FNB

Diskussion om artikeln