Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade ytterligare en missil

Från 2017
Den officiella nordkoreanska nyhetsbyråns bild på den missil som avfyrades den 14.5.2017
Bildtext Den officiella nordkoreanska nyhetsbyråns bild på den missil som avfyrades den 14.5.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA, Sydkorea och Japan har bekräftat att Nordkorea avfyrade en medeldistansmissil på söndagen, bara en vecka efter det förra nordkoreanska missiltestet.

- Vi är medvetna om att Nordkorea avfyrade en MRBM (medeldistansmissil). Det här systemet testades senast i februari. Den har en kortare räckvidd än de missiler som Nordkorea avfyrat i sina tre senaste test, sade en av Vita husets tjänstemän som ingår i president Donald Trumps följe i Saudiarabien.

Japans premiärminister Shinzo Abe vill att de nordkoreanska missiltesten ska diskuteras då ledarna för G7-länderna möts på Sicilien, i Italien i slutet av veckan. Också Trump deltar i mötet.

Enligt sydkoreansk militär avfyrades missilen från Pukchang, norr om huvudstaden Pyongyang. Den ballistiska roboten flög omkring 500 kilometer österut och landade utanför Japans ekonomiska zon utan att orsaka några skador.

- Vår militär följer noga alla tecken på ytterligare provokationer från den nordkoreanska militären och håller militären i full beredskap, löd ett uttalande från Sydkoreas militär.

Hade kortare räckvidd än missilen förra veckan

Uppskjutningen kom bara en vecka efter det förra missiltestet. Då uppgav Nordkorea att man testat en ny typ av missil, en Hwasong-12 som kan flyga medel- till långdistans.

Enligt sydkoreanska och amerikanska bedömare flög den både längre och högre än de missiler som Nordkorea testat tidigare. Den flög 787 kilometer och som högst på drygt två kilometers höjd.

FN:s säkerhetstråd möttes bakom lyckta dörrar förra tisdagen för att diskutera skärpta sanktioner mot Nordkorea. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade efter det mötet att diskussionen om nya sanktioner fortsätter mellan USA och Kina.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln