Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaptenen och kritiserade chefstränaren eniga: Man kan inte vara annat än stolt

Från 2017
Lauri Marjamäki, Finlands chefstränare i ishockey
Bildtext Lauri Marjamäki.
Bild: Anu Laitila / All Over Press

Trots att det inte blev någon medalj för Finlands Lejon i ishockey-VM är chefstränaren Lauri Marjamäki stolt över lagets insatser. Vi trodde på oss själva hela vägen, säger den kritiserade lotsen till C More efter matchen.

Marjamäkis första år som chefstränare för det finska landslaget slutade med två svidande förluster. Först mot Tre Kronor i semifinalen och sedan mot Ryssland i bronsmatchen.

Lejonens insatser har varit allt annat än uppmuntrande längs hela året och Marjamäki har också kritiserats hårt – inte minst under ishockey-VM. Men han skulle inte byta bort en dag.

– Man måste ju vara stolt. Laget gav aldrig upp, inte heller i dag. Vi trodde på oss själva och vi hade exceptionellt starka ledare i laget, säger Marjamäki i C Mores tv-intervju efter matchen.

– Jag har njutit av varendaste dag. Jag skulle inte byta bort en enda av dem. Jag har lärt mig otroligt mycket, fortsätter han.

"Måste bli bättre på att göra mål"

Faktum är ändå att Finlands spel i VM-turneringen lämnar mycket att önska. I de två ödesdigra förlusterna mot Sverige och Ryssland fungerade inte spelet i varken numerärt över- eller underläge – och Marjamäki menar också att det är just här som Lejonen måste bli bättre.

– Vi kan bli bättre på både power- och boxplay, och så måste vi bli bättre på att göra mål. I dessa områden var vi elva eller tolva i hela turneringen, men ändå slutade vi på en fjärdeplats, påpekar han.

Marjamäki ställde sig sedan framför den samlade presskåren efter att ha lämnat isen – och var till synes rörd.

– Jag vet inte vad jag borde säga. Grattis till Ryssland, sade Marjamäki före rösten brast och det vattnades i ögonen.

Bronsmatchen kan ha varit Kukkonens svanesång i Lejondressen

Kaptenen Lasse Kukkonen var också till synes rörd då han ställde sig i intervjuzonen. Man kan inte vara annat än stolt över laget, säger han till Yle.

– Vi visade att vi aldrig ger upp. Det hör till när man drar på sig den här tröjan. I dag räckte det ändå inte längre än så här. Vi förlorade matchen då vi slarvade i den andra perioden, säger Kukkonen.

Lasse Kukkonen
Bildtext Lasse Kukkonen.
Bild: Anu Laitila / All Over Press

Veteranbacken gjorde sitt tionde VM i Paris och Köln och den stora frågan är ifall landslagskarriären ännu fortsätter. Något definitivt svar ville Kukkonen inte bjuda på.

– Det har alltid varit en ära att representera Finland, säger han.

– All tack går dit hem, där de alltid tvingas fira mors dag utan mig. Jag bestämmer mig tidigast i höst, fortsätter Kukkonen.