Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransmännen till val igen - i dag startar en ny valrörelse

Från 2017
Frankrikes president Emmanuel Macron utanför Élyséepalatset i Paris 21.5.2017
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron utanför Élyséepalatset i Paris den 21 maj 2017.
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

I dag är det 20 dagar kvar till det franska parlamentsvalet som hålls söndagarna 11 och 18 juni. För att driva igenom sin politik måste nyvalde President Macron vinna ännu en seger.

- Jag hoppas att President Macrons rörelse kommer att få majoritet i parlamentsvalen. Det skulle göra det lättare för honom att genomföra sina reformer, säger 32-årige Alex, hotellreceptionist i en Parisförort.

I dag startar valrörelsen inför parlamentsvalet där landets cirka 47 miljoner väljare ska tillsätta 577 parlamentariker för de fem kommande åren.

Presidentens rörelse överraskande framåt

Förhoppningarna är stora på president Macrons rörelse som driver en klart EU-vänlig politik.

Med en seger för La République En Marche, Republiken på väg, tros inte bara Frankrikes ekonomi kunna lyfta, utan den tros även ge hopp i allmänhet inom EU-länderna.

Rörelsen har överraskande stark medvind i seglen nu. Opinionsundersökningarna visar att den skulle få hela 32 % av rösterna - om det var val idag.

Det skulle innebära ett försprång med över 10 % framför den traditionella högerns Les Républicains, republikanerna, som tros backa enormt från tidigare val.

Är högern krossad?

- Högerns politiker har fortfarande svårt att sadla om hästarna efter det hårda bakslaget i presidentvalet i våras, sade man på RTL (Radio Luxemburg) i helgen.

- Högern har ingen karismatisk ledare längre, konstaterar kända journalisten Danielle Sportiello som undrar om högern är nästintill krossad.

Yttersta högerns Marine Le Pens Nationella Fronten skulle dock kunna göra ett rekordval med 19 % och därmed bli parlamentets tredje största parti.

Men även Jean-Luc Mélenchon bankar på dörren med sin radikala vänsterrörelse La France Insoumise, Det okuvade Frankrike, som beräknas få många röster.

Socialisterna däremot, som i dag har majoritet i det franska Parlamentet, anses dock vara helt ute ur leken denna gången.

Många socialister kastar dessutom in handduken, säger politiske bedömaren Jean Petaux vid universitetet i Bordeaux.

Tufft arbete väntar regeringen

Fast än är inte slaget vunnet för president Emmanuel Macron och hans premiärminister Edouard Philippe.

Och om “Republiken på väg” får majoritet väntar ett berg av uppgifter, med den höga arbetslösheten högst upp.

Redan till sommaren vill man fördjupa en sedan länge ifrågasatt arbetsmarknadslag som av fackförbunden beskylls för att vara både arbetarfientlig och antifacklig.

Under tisdagen möter den nuvarande regeringen därför fackföreningarna.

- För det gäller att alltid förhandla med facken. Men sedan ska vi gå snabbt tillväga, säger premiärminister Edouard Philippe som tillsattes så sent som för en vecka sedan.

Med sikte på parlamentsvalet har han sedan dess haft bråda dagar med resor och möten över hela landet.

Av Johan Tollgerdt