Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nylanders glädjeskutt guldfestens stora snackis – ”Klart jag har dåligt samvete”

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 08:42.
William Nylander hoppar på Henrik Lundqvist.
Bildtext Bilden på skuttet som kommer att prägla ishockey-VM 2017.
Bild: imago/Beautiful Sports/All Over Press

”Kung” Henrik Lundqvist säkrade den svenska guldfesten då han stoppade Mitch Marners försök. Några sekunder senare hade William Nylander rusat ut, hoppat på guldhjälten – och smällt honom med ryggen före i isen. Det var inte riktigt meningen, säger anfallaren till Sportbladet.

– Haha, jag var bara så jävla glad. Det var inte meningen att ta ner honom så där, men jag är glad att han verkar okej, säger Nylander till Sportbladet efter det redan nu klassiska glädjeskuttet.

Lundqvist själv är ändå okej, åtminstone enligt egen utsago.

– Jag inser att jag skulle ha hoppat upp själv. Det var omöjligt att hålla emot när han hoppade upp där, men jag tar den alla dagar i veckan när vi vinner som vi gör. Nu har vi lång semester och det kunde inte ha slutat bättre, säger Lundqvist till tidningen.

Nylander har ändå lite dåligt samvete.

– Ja, men klart man har det. Men säger han att det bara är knäet mår man lite bättre, konstaterar Nylander.

Trodde inte på spel i finalen bara timmar före nedsläpp

Det knäet höll på att ställa till det för Sverige, riktigt ordentligt. Lundqvist berättar för svenska TV4 att han ännu timmar före finalen trodde att han inte kunde spela.

– Vi testade med bedövningsspruta runt tolv, halv ett. Hade du frågat mig klockan tolv hade jag sagt att det inte skulle gå.

– Men läkarna har gjort ett fantastiskt jobb med akupunktur och behandlingar och sedan körde vi sprutan. Jag bestämde att vi skulle testa. Det kändes bra till mitten på andra, sedan började det släppa. Såklart blev det övertid också, säger Lundqvist.

”Kungen” klarade ändå av att stå hela matchen och agerade dessutom hjälte i straffläggningen, där han stoppade alla kanadensiska försök. Samtidigt säkrade han den första svenska finalsegern över Kanada – någonsin.

– Jag fick tårar av att stå där ute med brorsan. Det var det här jag drömde om när jag åkte från New York. Det är det här jag har drömt om sedan jag var liten, säger Lundqvist.

"Tryck upp ett frimärke!"

Svensk press noterade guldet precis så stort som man förväntat sig. Sportbladets krönikör Mats Wennerblad har blott ett önskemål: Tryck upp ett frimärke med "Kungen", som firar VM-guld.

– Vilken underbar bild det var när Henrik Lundqvist lyfte armarna mot skyn efter att ha räddat sin fjärde raka straff. Som gjord för ett nytt frimärke.

– Eller när William Nylander fullkomligt rammar honom i skär och ungdomlig glädje. Det kanske blir ett ännu bättre frimärke, skriver Wennerholm.

Expressens Magnus Nyström väljer däremot att såga Kanada, inte minst Travis Konecny som enligt honom (och många andra) filmade till sig power playt, som Kanada sedan kvitterade matchen under.

– Kanada filmade – Sverige var bäst när det gällde som mest, summerar Nyström.

– Det ynkligaste jag sett från ett kanadensiskt landslag när Travis Konecny filmade till sig en utvisning. "Belöningen" för fusket betydde 1-1. Spelare från Philadelphia Flyers har gjort en del galet på isen genom åren. Men att filma till sig en utvisning???

– Efter matchen var det bara att glömma. Shit happens. Blir man världsmästare är det ingen som minns misstagen på vägen fram till guldfesten. Alla i detta Tre Kronor förtjänar hyllningar, skriver Nyström.

Diskussion om artikeln