Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anlände till Israel - med syfte att nå det "ultimata avtalet"

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 18:15.
USA:s president anländer med följe till Israel - Spela upp på Arenan

USA:s president Donald Trump har anlänt till Israel som är den andra anhalten på hans världsturné. Trump har flera gånger uttryckt sin önskan om "ett ultimat avtal" mellan Israel och palestinierna, men det är oklart vilka hans utgångspunkter för fredsmäklandet är.

På måndag morgon flögTrump med sitt stora följe från Saudiarabiens huvudstad Riyadh till Tel Aviv. Enligt israeliska Haaretz var det den första direkta flygningen någonsin mellan Saudiarabien och Israel.

Officiellt har Saudiarabien inte diplomatiska relationer med Israel och israeliska flyg tillåts inte flyga in i saudiarabiskt luftrum.

"Sällsynt möjlighet att nå fred"

Trump och hans fru Melania togs emot av premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru Sara på flygplatsen i Tel Aviv.

Trump sade vid sin ankomst att man nu har ett sällsynt tillfälle att nå fred i Mellanöstern.

- Under mitt första besök utomlands som president har jag kommit till det här heliga och uråldriga landet för att bekräfta det obrytbara bandet mellan USA och staten Israel, konstaterade Trump på flygplatsen innan han åkte vidare till Jerusalem.

I Jerusalem träffar Trump president Reuven Rivlin och han besöker Västra muren (klagomuren) i gamla staden innan han sätter sig ner för officiella samtal med Netanyahu vid sextiden i kväll.

Besöker klagomuren.

Trump meddelade i god tid före besöket att han inte vill besöka klagomuren tillsammans med Netanyahu eller andra israeliska politiker eftersom gamla staden i östra Jerusalem är en så känslig fråga, inte bara för judar och araber utan även för kristna.

Palestinierna betraktar östra Jerusalem inklusive gamla staden som sin framtida huvudstad och Trump ville synbarligen inte irritera palestinierna i onödan.

Trump besöker Betlehem och Västbanken i morgon då han också träffar palestiniernas president Mahmud Abbas.

Både Israel och palestinierna vill gärna veta mera om hur Trump egentligen ser på utgångspunkterna för en ny fredsprocess i Mellanöstern.

Hur ska det gå med ambassadflytten?

Under sin valkampanj och i början av sitt presidentvärv ingav Trumps uttalanden om Israel stora förhoppningar hos den israeliska högern. Han lovade flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till omstridda Jerusalem, han sade sig vara beredd att kasta tvåstatslösningen i papperskorgen och verkade inte vara speciellt bekymrad över Israels utbyggnad av de judiska bosättningarna på Västbanken.

Under den allra senaste tiden har det funnits tecken på att han kan komma att backa på flera punkter.

Enligt både israeliska och amerikanska tidningsrapporter råder det oenighet mellan Trumps rådgivare och utrikesministeriet om ambassadflytten som skulle väcka raseri bland palestinier och en lång rad muslimska länder.

Också vad gäller en egen stat för palestinierna, det vill säga tvåstatslösningen, har det hörts mera traditionella tongångar från Trumpadministrationen under senare tid.

Ovisshet råder också om svärsonen Jared Kushners roll

Trump har pekat ut sin svärson och rådgivare Jared Kushner som en potentiell fredsförhandlare i Mellanöstern.

Jared kushner och Ivanka Trump bakom kung Salman och kronprins Abdulaziz i Saudiarabien 20.5.2017
Bildtext Jared kushner och Ivanka Trump bakom kung Salman och kronprins Abdulaziz i Saudiarabien 20.5.2017
Bild: EPA/SAUDI PRESS AGENCY

Hittills har Kushner inte profilerat sig i frågan och israeliska medier spekulerar i om Kushner nu kommer att få en synligare roll under Israelbesöket.

En pinsam fråga som knappast kommer att luftas - åtminstone offentligt - under Trumps besök är rapporterna om att han läckt hemlig information till ryssarna under ett möte med den ryske utrikesministern och USA-ambassadören. Den informationen ska nämligen ha kommit från den israeliska underrättelsetjänsten.

Källor: AP, Reuters, Haaretz, Yle, BBC

Diskussion om artikeln