Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det här vet vi om kidnappningen av finländaren i Afghanistan

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 12:08.
Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.
Bildtext Afghansk säkerhetspersonal utanför huset i Kabul som angreps. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Den finländska kvinna som kidnappades i Afghanistan under veckoslutet hade varit i landet endast tre månader, uppger den svenska hjälporganisation som hon arbetar för.

Kvinnan kidnappades natten mellan lördag och söndag då beväpnade män attackerade det gästhus där hon bodde.

Samtidigt dödades en tysk kvinna som också arbetade för Operation Mercy. Även en afghansk vakt dödades under attacken.

Ingen av grannarna i området hörde några skott under natten, rapporterar Helsingin Sanomat med hänvisning till det afghanska inrikesministeriet.

Minskad barndödlighet

Operation Mercy är en internationell biståndsrörelse baserad i Sverige och med verksamhet i Centralasien, Mellanöstern och norra Afrika.

I Afghanistan har rörelsen arbetat bland annat med att minska barndödligheten och med utbildning för kvinnor.

Operation Mercy är återhållsam med information om fallet.

- Vi måste vara väldigt försiktiga med vilken information vi går ut med eftersom det är en pågående utredning, säger biståndsorganisationens chef Scott Breslin till nyhetsbyrån TT.

Den kidnappade studerade det lokala språket dari och det var tänkt att hon skulle ha blivit organisationens biträdande Afghanistanchef.

En afghansk man talar i telefon utanför det hus som attackerades i Kabul den 21 maj 2017.  En tyska kvinna och en afghansk vakt dödades medan en finländsk kvinna kidnappades.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vem ligger bakom kidnappningen?

De finländska myndigheterna utreder kidnappningen tillsammans, uppger kommunikationsjourhavande Heli Pietilä vid Utrikesministeriet.

Myndigheterna har inte berättat om de redan vet något om kvinnans skick, var hon är eller vilka som misstänks ha fört bort henne.

Utrikesministeriet säger att man samarbetar med alla tänkbara parter för att få personen fri. Personens anhöriga har kontaktats.

Chefen för utrikesministeriets allmänhetstjänster, Pasi Tuominen, säger att UM inte kan ge ut några detaljer bland annat med tanke på den kidnappades säkerhet och utsikterna att få personen fri.

UM säger att Finland inte betalar lösensummor till kidnappare.

UM avråder från resor

Utrikesministeriet avråder från alla resor till Afghanistan.

I sitt senaste resemeddelande säger UM att säkerhetsläget är kritiskt eller dåligt i hela landet.

Enligt UM finns det för närvarande 35 civila finländare i Afghanistan och ett trettiotal soldater.

Säkerhetssituationen är mycket dålig i landet och talibanerna har utfört förödande attacker under årets våroffensiv.

Den USA-ledda koalitionen störtade talibanerna från makten 2001 men organisationen har fortfarande stor makt speciellt i landets södra del.

Säkerhetssituationen i Afghanistan utvecklas inte mot det bättre, anser Kalle Löövi, som leder Finlands Röda Kors internationella hjälpverksamhet.

Löövi motiverar sin bedömning med talibanernas verksamhet och med att de internationella trupperna har minskats.

Källor: Yle, FNB, HS

Diskussion om artikeln