Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur lurar du systemet? Dela med dig!

Från 2017
En hand håller i spelkort, på bordet ligger sedlar.
Bildtext Har du något knep för att lura systemet? Dela med dig!
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Planka, använda kompisens busskort, fuska på viktiga prov … de flesta av oss har kanske lurat systemet någon gång, och ibland är också den andra parten fullt medveten om vad du gör.

Lisa, vi kan kalla henne så, jobbade tidigare på en klädaffär. Hon berättar att hon ofta tvingades ta emot kläder som hon visste blivit använda.

- Jag jobbade för ett stort varuhus som är känt för att vara väldigt tillmötesgående. På klädavdelningen hände det hela tiden att folk lämnade tillbaka kläder med motiveringen "nää, den passade inte". Man märkte ändå väldigt tydligt att kunden bara gömt lappen i nacken och använt plagget hur många gånger som helst. En gång hämtade någon tillbaka en festjacka som luktade så mycket tobak att den förpestade hela vårt pausrum.

Famn full av textilavfall.
Bildtext Har du lämnat tillbaka använda kläder till affären?
Bild: Yle/Lotta Sundström

I avsnitt 77 av Ted & Kaj-podden delar Kaj Korkea-aho med sig av sina bästa tips för att lura systemet, alltså spara pengar på ett smått olagligt men ändå ganska oskyldigt sätt.

Kaj är knappast ensam om att fundera ut sätt att göra vardagen lite billigare. Vi är många som gör det - försöker utnyttja regler och små kryphål i samhället för vår egen vinning.

Hur har du lurat systemet? Berätta för oss här under, eller släng in en kommentar i kommentarsfältet om du vill. Om du är okej med att vi kontaktar dig så skriv in dina kontaktuppgifter! Vi kan göra en anonym intervju som senare används i en podcast som kommer ut till sommaren.

Formuläret är inte längre tillgängligt.